Florapodium

en nl

  Blog #15 Ilex van Aalsmeerse bodem

  Binnen onze sector is er verschrikkelijk mooie handel te vinden. Niche handel die echt onderscheidend is. Afgelopen vrijdag stapte ik in de boot met mijn hond Djanga om een bezoek te brengen aan de familie Buys in Aalsmeer. Karlo en zijn zoon Leon ben ik vaker tegengekomen al varend tussen de prachtige Aalsmeerse akkers. De heren zijn altijd hard aan het werk op hun Ilex velden en hebben eigenlijk geen tijd om terug te zwaaien.

  Op 4 hectare telen Karlo en Leon Buys diverse soorten Ilex. Een van hun paradepaardjes is de Ilex verticillata ‘Britt’, vernoemd naar dochter Britt, een mutant die Karlo gevonden heeft uit een ander soort. Bijzonder aan dit soort is dat de zijtakken kort op de hoofdtak groeien en een extreem goede bes bezetting hebben.

  Ilex is een hele intensieve teelt. De Ilex is een tweejarig gewas dat in drie maanden (oktober, november en december) geoogst moet worden. Karlo, zijn vrouw en Leon hebben elk jaar weer een race tegen de klok om de Ilexen gesneden te hebben voordat de vogels zich tegoed doen aan de overheerlijke bessen. Er is dan ook weinig tijd om iets aan ‘reclame’ te doen. Gelukkig is dat tot nu ook niet nodig. Het grootste deel wordt rechtstreeks verkocht en de prijzen zijn goed. Een groot gedeelte van de oogst gaat direct naar China.

  De Ilex groeit op de akkers, gelegen in de wateren van Aalsmeer. Het eerste jaar is de groei van de stuik belangrijk. Het tweede jaar geeft de struik zijtakken waar de bessen aan groeien. Deze zijtakken worden geremd om de ideale vorm te krijgen. Daarnaast ‘zetten’ Karlo en Leon de struiken op tien takken en knippen de overige takken weg. Hierdoor groeien de takken niet tegen elkaar en komt het zonlicht bij alle takken.

  Image
  Image

  Tijdens het varen dacht ik wel eens oranje Ilex soorten gezien te hebben. Karlo vertelde dat hij die achter het huis wel teelt, maar niet op de akkers. Hij legt me uit dat de bessen nu nog oranje zijn omdat het een koude winter was vorig jaar en een heel koud voorjaar. De bessen zijn nog niet allemaal rijp.

  Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van de bloemen. Dit is bepalend voor het aantal bessen dat de takken geven. Zelf heeft Karlo twee bijenvolken, daarnaast huurt hij er nog zes bij als de struiken bloeien.
  Na het oogsten worden de takken afgedekt onder plastic om de bladeren eraf te broeien. Als het blad er op blijft zitten trekken ze vocht uit de stelen en vallen de bessen eraf. Het sorteren van de takken gebeurd op lengte en uniformiteit. De rijk bezetten ranke stelen passen uitstekend in de luchtvracht dozen, waarna dit prachtige Aalsmeerse product over de hele wereld terecht komt.

  Het was een bijzonder fijne ontmoeting, hardwerkende mensen die bezig zijn met hún vak, óns vak. De sector mag trots zijn op dit stuk vakwerk: echte niche handel geleverd vanaf de akkers aan de Kleine Poel dichtbij onze veiling.

   

  Jan de Boer, Aalsmeer 19 oktober 2021

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube