Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image
  Image

  Zijdezicht

  Asters

  De lange koude winterdagen maken plaats voor het zonnetje, het voorjaar is in volle gang en we krijgen al zin in de zomer. Onmisbaar in deze tijd zijn asters, zeker de paarse en witte variant zijn heel populair. De aanvoer van de asters begint eigenlijk vroeg in de zomer en juist de prachtige, minder bekende, pastelkleurige soorten passen ook heel goed in de zomerse boeketten. Wij bezochten kwekerij Zijdezicht, waar we een enorm leuke rondleiding kregen van Ron van Oosten. Hij vertelde alles over de teelt en in het speciaal over de prachtige blauwe ‘Olivia’ en lila kleurige ‘Cassandra’.

   

  Kwekerij Zijdezicht

  Kwekerij Zijdezicht is ontstaan in 2002, door een samenwerking van Ron van Oosten en John Krijger. Beiden waren, vóór de samenwerking, al jarenlang actief in het telen van asters en chrysanten. Door hun krachten te bundelen konden ze met een groter oppervlak hun assortiment heel goed op elkaar aan laten sluiten en zich beter positioneren in de markt. Samen sta je sterker!

  Naast asters telen Ron en John chrysanten. Sinds 2011 is Zijdezicht aangesloten bij Zentoo en worden hun chrysanten onder dit kwaliteitsmerk aangevoerd.

   

  Aster universum

  De aster komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Europa en  Azië. Haar naam komt uit het Grieks: ‘Ster’. En dat is heel duidelijk terug te vinden in de vorm van de bloemen. Ron en John introduceren dit seizoen de ‘Olivia’ en daar wilden wij natuurlijk alles over weten!

  Image
  Image
  Image

  Aster cassandra

  Cassandra is een pastelkleurige aster met een lieflijke uitstraling. Door haar zachte kleur is ze heel geschikt om te gebruiken in bruidsdecoratie of bij andere romantische gelegenheden. Cassandra zal heel goed passen in veldboeketten of als monobos op de vaas. Ook bij deze variëteit kwamen alle bloemetjes heel mooi open. 

   

  Aster olivia 

  Olivia is een hele mooie, stevige, donkerblauwe aster. Door de warme kleur zal deze bloem een echte eyecatcher zijn in een (veld)boeket. Ons viel het op dat de Olivia heel mooi vertakt is en zwaar van kwaliteit. Alle bloemetjes komen stuk voor stuk open. Deze goed gevulde takken, geven een zee aan bloemen. Niet alleen in een boeket, maar ook als monobos op de vaas is Olivia heel geschikt. Olivia is een echte zomerse bloem, die niet teleur zal stellen!

   

  Tips voor een optimaal vaasleven van de aster

  Tip van de kweker: een glazen vaas hebben de asters het allerliefst. Snijd een stukje van de steel af voordat ze in het water gaan. Een aster drinkt heel veel, zeker de eerste dagen. Ze houden niet van tocht of direct zonlicht. Voeding is niet persé nodig, maar zeker niet slecht voor de bloemen. Gebruik je alle tips van de kweker, dan heb je zeker 10 tot 14 dagen plezier van deze vrolijke bloemen!

  Hoe worden asters geteeld?

  Asters zijn vaste planten. Er zijn heel veel verschillende soorten asters en elk soort heeft haar eigen wensen wat betreft de teelt. Ron en John zoeken de soorten uit die het best bij elkaar kunnen groeien. De trage groeiers staan op de ene locatie, de snelle groeiers op de andere.
  In februari worden de eerste plantjes gepoot; die hebben dan al flink wat reisuren achter de rug. Het plantmateriaal wordt gemaakt in Zuid-Afrika en Sri Lanka. Vanuit Sri Lanka worden de stekken naar Nederland gestuurd om te bewortelen. Pas als de plantjes stevig geworteld zijn komen ze bij de kweker.
  In april kunnen de eerste takken gesneden worden, de eerste bloem is dan open. Van de meeste soorten kunnen er twee rondes gesneden worden, sommige zelfs 2,5 of 3 keer.
  Na het oogsten worden de bloemen gesorteerd op rijpheid en lengte. Nadat de bloemen gebost zijn, worden deze nog beoordeeld op hun gewicht.
  Eind september worden alle planten gerooid en wordt de grond gestoomd. Dit is om het onkruid en de restjes asters te vernietigen, zodat de grond mooi schoon is voordat de chrysanten gepoot worden.

   

  Toekomst

  Voor elke kweker in Nederland die moet stoken in zijn kas, zijn het onzekere tijden met de huidige gasprijzen. Ron en John zijn druk bezig om hun kassen te voorzien van ledverlichting. Dit zou zo’n 40% energie moeten gaan besparen.
  De warmte, stroom en CO2 komen van de warmtekrachtkoppeling (WKK), een grote gasmotor met generator. Daardoor hebben ze een enorm hoge energie-efficiëntie. De overige stroom wordt aan het energienet geleverd.
  In de biologische bestrijding hebben de mannen afgelopen jaren heel wat stappen gemaakt. Met kleine stapjes willen ze dit wel steeds verder optimaliseren.

  Zijdezicht is sterk in het meedenken met de klant. Er worden meerdere sorteringen aangeboden, zodat er zoveel mogelijk in de behoeftes van de klant wordt voorzien. De komende jaren willen Ron en John meer asters gaan telen. Ze gaan van 4,2 naar 5,4 hectare, waarbij ingezet wordt op een breder assortiment, zodat ze hun klanten nóg beter kunnen bedienen. Hun streven is om hét loket te worden waar iedere klant een volledig assortiment kan kopen, waarbij service, kwaliteit en betrouwbaarheid voorop staat.

   

  FloraPodium, 01 juni 2023

   

  zijdezicht-kwekerij-4.jpg
  zijdezicht-kwekerij-12.jpg
  zijdezicht-sfeer-381.jpg
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube