Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Anthurium andreanum 'Olivius'

  Kalender

  De Anthurium Andreanum ‘Olivius’ is jaarrond beschikbaar.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  De anthurium staat voornamelijk bekend als een kleurrijke bloeiende kamerplant. Maar er zijn ook heel veel verschillende soorten snij anthuriums die door bloemisten met veel liefde worden gebruikt. De anthurium was een tijdje uit de mode, maar is weer helemaal terug van weggeweest door goede promotie. Mensen vinden de gekke kleuren in een veldboeket weer helemaal hip. Jens Kool van kwekerij Bouman anthurium heeft ons alle ins en outs meegegeven van het product.

   

  Inspiratiewinkel

  Grenzend aan de kwekerij vind je ‘De winkel’, een inspiratiewinkel voor alle geïnteresseerden waar alleen anthuriums worden verkocht. Een team van enthousiaste bloemisten laat zien dat een anthurium super veelzijdig is. In deze gave store worden boeketten gemaakt met veel droge materialen die samen met de anthurium meer dan twee weken blijven staan. Door ‘De winkel’ kan het bedrijf concepten leveren. Deze winkel is er ook voor de consumenten uit de omgeving waardoor iedereen even kan ‘spieken’ wat er binnen het bedrijf gebeurt.

   

  Anthurium andreanum

  Het plantengeslacht Anthurium behoort tot de familie van de Araceae, ofwel de Aronskelkachtigen. De bekendste soorten zijn de Anthurium scherzerianum en de Anthurium andreanum. De Anthurium scherzerianum staat bekend om haar ‘varkensstaart’ (een gedraaide kolf). De geslachtsnaam anthurium is een afgeleide van het Griekse ‘Anthos’ en ‘Oura’. De letterlijke vertaling hiervan is ‘bloeistaart’. De naam is toepasselijk vanwege de bloeiwijze. Deze bestaat uit een schutblad en de kolf, waarop de bloemen zich bevinden. Bouman Anthuriums is trotse leverancier van de Anthurium andreanum, het soort dat als snijbloem wordt geteeld. Hiervan worden nu 11 verschillende variëteiten geteeld.

   

  Olivius

  Op 1 november, tijdens ons bezoek aan de kwekerij, werd de nieuwe snijanthurium Olivius® gelanceerd. Dit prachtige product heeft een unieke olijfgroene kleur die in de zomer lichter is dan in de winter. Dankzij deze unieke kleur onderscheidt Olivius zich in het assortiment. Door de lange steel is Olivius ook zeer geschikt voor bijzonder bloemwerk.

  De kolfkleur is groen en zorgt voor een frisse uitstraling. De bloemen van Olivius hebben een getest vaasleven bij Anthura van maar liefst 37 dagen. Anthura is de veredelaar van dit nieuwe soort. De koude tolerantie is bijzonder goed. Olivius is een mooie toevoeging aan het assortiment van Bouman Anthurium. Nu hebben ze naast Olivius ook Marea, Safari, Cognac, Spice en Lumina exclusief in het assortiment. Ook zijn de producten te krijgen op de webshop van Antogether, al worden ze exclusief aangeboden bij Bouman Anthurium.

  bouman anthurium logo wit1

  De teelt

  We kregen een rondleiding van Jens Kool, eigenaar van het bedrijf Bouman Anthurium. Jens is 9 jaar geleden gestart bij het bedrijf als stagiair. Ondertussen runt hij het bedrijf en doet hij er alles aan om zijn product te promoten.  In 1921 is het bedrijf opgericht waarna er in 1971 snijanthuriums geteeld werden. Sinds 1999 zit het bedrijf in deze vestiging.

   

  Substraat op oase

  Bijna iedereen, en zeker de bloemisten onder ons, weten wat steekschuim is. Oasis is misschien wel het meest bekende merk hiervan. Het afvalmateriaal van Oasis wordt als substraat voor de anthurium gebruikt. Deze kleine blokjes oases worden soms bijgevuld. Met een watergeef systeem wordt water en voedingsstoffen naar de plant gebracht. De Anthurium groeit in de natuur als epifyt. Dit wil zeggen dat hij luchtwortels aanmaakt en in bomen groeit, zonder hieraan het voedsel te onttrekken.

   

  Inzet op diversiteit

  Door Antogether kan een vereniging van kwekers een groter assortiment aanbieden. Ook Bouman zelf zet in op meer diversiteit in het assortiment. Met bijna een verdubbeling van het assortiment dit jaar (van 6 naar 11) gaat Bouman goed vertegenwoordigd het nieuwe jaar in. Vanwege de crisis in 2010 was er lange tijd een dip in het assortiment. Veel anthuriumkwekers stopten er mee en daarmee verschraalde ook het aanbod. Nu wordt er weer veel diversiteit gevraagd waardoor de overgebleven anthuriumkwekers zich echt kunnen onderscheiden. Van Olivius zijn vorig jaar de eerste planten gepoot.

   

  Aanlevering

  Bouman Anthurium werkt met veel scholieren en is daarom ook een bekend leerbedrijf. Iedereen heeft hart voor de zaak. Eigenlijk alles is mogelijk, zeker nu de krachten gebundeld zijn in Antogether: “Together we have it all”. Er zijn per Anthurium vijf tot acht sorteringen. Ook zijn er veel verschillende verpakkingsmaterialen. Zo kan iedere klant bepalen hoe hij zijn anthuriums wil ontvangen.

   

  Antogether

  Bouman Anthurium zit sinds kort in de kwekersgroep van Antogether. Anthogether is een telers vereniging die een compleet assortiment snij anthurium in zijn aanbod heeft. Elk jaar komen er de nieuwste cultivars bij! Sinds kort is ook Bouman Anthurium onderdeel van deze groep. Samen met Anthuriumkwekerij Spekflowers bv, Anthuriumkwekerij Oosterzon en kwekerij van Adrichem, zijn ze verantwoordelijk voor een assortiment van 60 verschillende snijanthuriums. Deze groep enthousiaste kwekers richt zich veel op de directe handel. Door de samenwerking kunnen ze het transport samen organiseren waardoor ze snelle leveringen garanderen. Antogether werkt met een nieuwe webshop waarin de producten op een goede manier aangeboden worden. Ben je dus nieuwsgierig naar het aanbod, neem dan zeker een kijkje!

   

  FloraPodium, 5 december 2019

  Image
  Ter introductie van de Anthurium andreanum ‘Grand Slam’ tijdens de Trade Fair 2019, heeft Jens Kool zijn haren in dezelfde kleur groen geverfd. Dit nieuwe groene soort is de verbeterde versie van de bekende Midori.
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube