Florapodium

en nl

    Deze week bij FloraPodium

    Amaranthus caudatus 'Spider'

    Kalender

    Amaranthus caudatus 'Spider' is beschikbaar van eind april tot november.

    Image

    In de schijnwerpers

    Amaranthus is er verschillende vormen en variëteiten. Jaren geleden ontdekte Theo van Iterson een heel uniek soort in zijn gewas. Hij werd nieuwsgierig en heeft deze mutant verder door veredeld. Vandaag de dag is dit soort in drie verschillende kleuren te verkrijgen. Wij gingen op bezoek bij Theo, die ons uitgebreid vertelde over de Amaranthus caudatus ‘Spider’!

     

    Jong geleerd

    Theo komt uit een aannemersfamilie. Zijn vader was timmerman, zijn broer actief in de handel. Theo’s oom was kweker en dát vak lag Theo meer. Als klein jongetje was hij al veel bij zijn oom aan het werk. Eerst ging hij een stukje land huren, vervolgens een stukje land kopen en zo heeft hij met vallen en opstaan bereikt waar hij nu is.

    Tien jaar geleden is Theo verhuisd met zijn bedrijf. Dit gaf weer nieuwe kansen om dingen anders te doen. Hij teelde in de winter lelies, tulpen en hyacinten en in de zomer verschillende zomerbloemen. Altijd werken, zeven dagen per week. Op de huidige locatie heeft hij de winterteelt laten vallen en is hij zich meer gaan specialiseren in de zomerteelt en de veredeling. Zijn teelt bestaat nu voor 80% uit amaranthus, die hij aanvult met een leuk assortiment zomerbloemen die aansluiten bij de niche markt.

     

    Spider amaranthus

    Theo heeft drie kleuren spiders in zijn assortiment. Green Spider, Red Spider en de dubbelkleurige Magic Spider. Alle drie de soorten uniek door de bijzondere staartvorm. De naam spider verklapt natuurlijk al een hoop. Waar de andere caudatus soorten een dichtere bloemstructuur hebben, heeft de spider een beetje pluizige, open, vertakte staart. Ontzettend decoratief en heel leuk om te gebruiken als bloemist in verschillend exclusief bloemwerk. Ook op oase is de Spider goed te gebruiken, wel adviseert Theo het blad van de steel te halen als ze op oase verwerkt worden. 

    We vragen aan Theo hoe de amaranthus zonder schade uit de fustblikken gehaald kan worden; ‘Je moet de bloemen met rek en al uit het fust halen, plat op tafel leggen en dan het rek eraf schuiven. Dus niet bij elkaar pakken en uit het rek tillen, de kans op breuk is dan veel groter.’

    De teelt

    Theo is een kweker met passie, hij teelt op gevoel. Samen met zijn vaste medewerker en uitzendkrachten in het hoogseizoen, runt hij zijn tuin. ‘Je bent dicht bij de natuur en elk seizoen is anders. Ploegen, spuiten, reparatie in de winter. Eigenlijk doe ik alles zelf. Zo blijft het vak uitdagend en afwisselend.’

     

    Theo heeft de afgelopen jaren al heel wat snijbloemen (en vaste planten) geteeld. Hij is er van overtuigd dat je als kweker het beste de natuur kunt volgen. Producten telen die passen bij de grond, telen waar het hoort. Kunstmest is dan niet nodig, Theo geeft zijn gewas bladversterkende middelen, waardoor het gewas sterker wordt. Dit zorgt voor sterke planten en minder ziektes, waardoor er weinig bestrijding nodig is. De Spider amaranthus past heel goed bij zijn huidige tuin. Daarbij is het ook een teelt waar geen druk op ligt, maar wel bij het exclusieve segment past. Als er vandaag niet gesneden wordt, dan kan het morgen ook. De grootste uitdaging in deze teelt is om het product te remmen. Als je dit gewas zijn gang laat gaan (zeker in de kas), kunnen ze wel drie meter hoog worden. Ze zijn dan veel te grof en veel te zwaar.

     

    Eigen mutant

    De Spider amaranthus heeft Theo ontdekt in zijn eigen gewas, hij is dan ook de enige kweker die dit unieke soort teelt. Het heeft zeker dertien jaar geduurd voordat hij een redelijk stabiele teelt had. De eerste tien jaar kon hij maar 5% van zijn gewas daadwerkelijk verkopen. Toch gaf hij niet op. Hij bleef doorzetten met veredelen, wat resulteerde in een stabiel gewas met weinig uitval. De meeste kwekers telen amaranthus vanuit kleine plantjes. Theo zaait ze zelf van zijn eigen gewonnen zaad. Bij de Spider is dit nog wel een ingewikkeld proces. Bij de gangbare soorten als de Veridis en de Cycloop gaat dit over het algemeen makkelijker. Vanaf het inzaaien duurt het ongeveer twaalf weken tot de amaranthus geoogst kan worden. De ideale lengte is 70 cm met een mooie zware staart.

    De allereerste komen uit de kas. De tweede lichting is buiten gezaaid, daar gaat op het laatste moment een rolkas overheen. Zo kan hij het buitenseizoen nog iets vervroegen. Daarna kan hij helemaal over op de buiten productie. 

     

    Nieuw soort

    Naast de drie kleuren die Theo momenteel heeft, heeft hij ons een kleine blik laten werpen op zijn nieuwste soort; de Brown Spider! De naam zegt het al, dit soort heeft een hele mooie warme roestbruine kleur. Ideaal voor het najaar en prachtig te combineren met mooie bessen!

    We moeten nog heel even wachten op deze nieuwkomer, volgend jaar hoopt Theo de eerste in de markt te zetten.

     

    FloraPodium, 24 september 2020

    Image
    Image
    Image

    Video

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube