Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium SPECIAL EDITION

   

  - VipRoses -

  Kalender tuinrozen

  De tuinrozen zijn beschikbaar vanaf half april t/m half november.

  Lengte: per roos verschillend
  Grammage: per roos verschillend
  VBN code: per roos verschillend
  Barendsen kleurcode: per roos verschillend

  Kalender gewaxte rozen

  De gewaxte rozen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

  Lengte: per roos verschillend
  Grammage: per roos verschillend
  VBN code: per roos verschillend
  Barendsen kleurcode: per roos verschillend

  Image
  Image

  De kweker en zijn product

  FloraPodium bracht een bezoek aan VipRoses. Op het moment dat je één stap over de drempel van dit mooie bedrijf zet, vergeet je even alle drukte van het dagelijkse leven om je heen. Voor deze FloraPodium moederdag ‘Special Edition’  nemen we je mee in de wereld van de broers Sassen en de meest exclusieve rozen, geteeld met hart voor mens én natuur.

  VipRoses worden gekweekt in de kassen van de broers Sassen, die het bedrijf van hun vader hebben overgenomen. Sinds 2003 heeft het bedrijf, naast de teelt van bijzondere rozen, zich ook gespecialiseerd in het glitteren en waxen van rozen. Deze bijzondere rozen zijn goed te gebruiken voor speciale evenementen. Vanuit deze werkzaamheden is de naam VipRoses ontstaan.

  De VipRoses worden in de volksmond tuinrozen genoemd, omdat ze de bloeiwijze hebben zoals we die kennen van de Engelse tuinrozen. De VipRoses zijn vooral bijzonder, omdat ze niet het hele jaar geteeld worden. Het prodcutieseizoen van deze prachtige rozen ligt echt in de zomermaanden. Op deze manier kunnen de rozen zo natuurlijk mogelijk groeien.

  In de winter richten de broers zich vooral op het bewerken van de rozen. Glitteren, waxen, de meest mooie creaties zijn mogelijk. Deze rozen zijn niet van eigen teelt. Voor het waxen van rozen kopen ze grote Avalanche rozen bij een andere kweker. Viproses heeft een heel assortiment gewaxte rozen waaruit je kunt kiezen. Daarnaast maken ze speciale edities voor de jaarlijkse feestdagen.

  Tijdens ons bezoek staan er meer dan 20 soorten rozen in bloei. De prachtigste soorten, welke allemaal ontzettend lekker ruiken. De één nog sterker dan de ander! De hoeveelheid verschillende rozen maakt de teelt gelijk ook bewerkelijker. Elke soort wordt namelijk in een ander stadium van rijpheid gesneden. Daarin speelt ook de wens van de consument een grote rol. Consumenten wensen graag bloemen die nog zo veel mogelijk in de knop zitten. Maar wat ze vaak niet weten, is dat een roos vaak veel langer mooi blijft op de vaas als deze juist wat rijper gesneden wordt. De roos krijgt hierdoor langer haar voedingsstoffen en kracht direct van de plant. Dit stukje extra voeding kan niet gerealiseerd worden vanuit een vaas met water en de door de consument toegevoegde voeding. Als de bloem iets rijper gesneden wordt, hoeft deze op de vaas alleen nog maar te ‘shinen’.

  Wilt u zo lang mogelijk genieten van uw bos rozen? Gebruik een hele schone vaas met koud water en snijbloemenvoedsel. Haal alle onderste bladeren van de stelen af, zodat er niks in het water valt en snij de roos goed schuin af. Zo heeft u het langst plezier van deze rozen!

  Elke soort binnen de kwekerij wordt gesneden met een eigen snoeischaar. Dit om te voorkomen dat rozen ziek worden van de sappen van andere rozen.

  De broers zijn zeer selectief met het uitzoeken van hun soorten. Zij verkrijgen hun variëteiten van zo’n vijf verschillende veredelaars. Als zij een soort met zorg en strenge selectie hebben uitgezocht voor hun teelt, willen de broers ook het alleenrecht op deze teelt. Dit houdt deze prachtige rozen dan ook écht exclusief en bijzonder.

  De rozen worden geteeld op een substraat en krijgen 50% meer water dan nodig is. Hierdoor kunnen ze het water goed opnemen. Al het water dat de plantjes niet kunnen verwerken wordt via een gesloten systeem naar een watertank gebracht. Hier wordt het water ontsmet, door het op 90 graden Celsius te verhitten, waarna het wordt bijgevuld met nieuw water en meststoffen. Als er genoeg water in de grond zit, wordt dit water uit een waterbron vanuit de grond gehaald. Waarna het opnieuw kan worden gebruikt.

  De lampen die in de ochtend de rozen nog even meehelpen tot het licht van buiten licht genoeg is, branden op elektriciteit. Deze elektriciteit wordt zelf door gas opgewekt, door middel van warmte-krachtkoppeling. Dit apparaat wekt warmte en kracht op door middel van het verbranden van aardgas.

  Dat er alleen in het zomerseizoen gekweekt wordt is dan ook niet voor niets. Dit is echt een duurzaamheidskwestie. Er moet dan teveel gebruik gemaakt worden van kunstmatig licht en warmte.

  Ook de bestrijding gaat biologisch. “We bestrijden beestjes met beestjes” liet een van de broers lachend weten. Tijdens ons bezoek was er een vrolijke dame aan het werk, speciaal om de ‘goede’ biologische werkers eten te geven. Dit eten bestaat uit een mengsel met allerlei microscopisch kleine beestjes. Zij heeft hier per week bijna 16 uur werk aan, om dit hele systeem nauwlettend in de gaten te houden en te organiseren.

  Een duurzaamheidskeurmerk heeft het bedrijf niet. De broers willen hun eigen teelt naar zichzelf kunnen verantwoorden en vinden het belangrijk dat er met zorg voor de natuur wordt gekweekt. Ze vinden het daarom niet belangrijk om dit met een keurmerk te bestempelen.

  logo Vip

   

   

  FloraPodium, 30 april 2018

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube