Florapodium

en nl

    Traditie en trendy komen samen

    Nicky Markslag is al jarenlang op diverse manieren heel actief in de bloemensector. Als arrangeur, docent en bloemist is zij niet alleen in Nederland heel gedreven in haar vak, ook internationaal heeft zij veel ervaring in allerlei facetten van onze geliefde sector. Nicky is een leuke, enthousiaste, creatieve bloemarrangeur met veel vakkennis.

    Hoewel ook Nicky een stuk beperkter is in haar werk tijdens de corona crisis, zit Nicky absoluut niet stil. Zij haalt uit de meest bijzondere voorwerpen nieuwe inspiratie, waar zij dankbaar mee aan de slag gaat. Onlangs postte Nicky een leuk bericht op facebook, waarin ze haar eigen vakwerk met de hobby van haar zoon Erik Hoogeveen combineerde.

     

    “Omdat workshops geven op dit moment geen optie is, wil ik graag de liefhebbers van bloemen op een simpele wijze inspireren.Het is erg leuk om een collectie vaasjes te zoeken en een spanningsveld te vinden in de verschillende vormen en stijlen. Tussen traditioneel (bv Delfts Blauw) en de trendy 3D-geprinte vaasjes (Dutch Design van mijn zoon Erik) of andere glaasjes die contrasteren èn aansluiten zit deze spanning.  Vooral voor diegenen die graag zelf iets maken moet het niet tè technisch en te ingewikkeld zijn en is dit wellicht een leuke uitdaging?”

    Nicky vertelt ons dat het spanningsveld tussen trend en traditie heel interessant is om wat mee te doen. Als bloemist kun je je oude spulletjes heel mooi tegen een nieuwe stijl aanhangen. In plaats weggooien of nieuwe dingen kopen, past het in dit tijdsbeeld om het oude te vervreemden door er iets geks tegenaan te zetten.  

    Bloemsierkunst moet niet alleen een kunstje blijven. Je moet weten waar je het vandaan hebt en je moet je kunnen verdiepen in wat je ermee doet!

    Uiteraard speelt je doelgroep ook mee. Dit wil natuurlijk niet zeggen, dat je je alleen maar moet buigen naar deze doelgroep, nee, je kunt je  doelgroep inspireren. Je zult een klein beetje trendinformatiegevoelig moeten blijven, zodat je je kunt blijven verdiepen in waar je mee bezig bent.

    Erik Hoogeveen, de zoon van Nicky, heeft een 3D-printer aangeschaft, waarmee hij hobbymatig leuke dingen maakt. Voordat je met een 3D-printer aan de slag kunt, moet je je wel heel goed verdiepen in het principe. ‘Even snel’ bijvoorbeeld een vaasje printen zit er niet in. 

    Maar, zegt Eric enthousiast: “Het concept is gewoon onwijs gaaf! Het zelf lokaal kunnen printen van klepjes, vakjes, knopjes, etc. om dingen mee te repareren in huis, in de auto of iets maken voor vrienden en familie vind ik erg leuk! Zo heb ik bijvoorbeeld voor een ombouw voor elektrische fiets zelf een simpel onderdeel ontworpen en geprint dat niet op de markt verkrijgbaar was. Daarnaast kan ik ook redelijk makkelijk kastjes printen voor elektronicaprojecten. Ik zou in de praktijk ook allerlei beeldjes kunnen printen maar dat trekt mij niet zo.”

    Naast een 3D-printer heb je een aanstuurcomputer nodig. De duurdere printers hebben die ingebouwd, de instapmodellen niet. Deze computer zet de 3D-tekening van het ontwerp om in coördinaten die de printer ‘begrijpt’. Het is heel belangrijk dat de printer nauwkeurig ingesteld wordt (temperatuur, richting, hoeveel materiaal per beweging etc). Gelukkig is er ontzettend veel informatie te vinden op internet zoals YouTube-filmpjes waarin dit allemaal uitgelegd wordt. Erik noemt dit een soort ‘levend stratego’. Als  de instelling niet goed gebeurt, gaat het goed mis met je print. Het materiaal verbrandt, of het voorwerp wordt bijvoorbeeld niet waterdicht.

    Qua printmateriaal zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Erik gebruikt zelf voornamelijk PLA en PETG.

    PETG is sterk en in verschillende kleuren te verkrijgen. En niet geheel onbelangrijk: het is recyclebaar.

    PLA is een duurzaam materiaal, gemaakt van melkzuur dat verkregen wordt uit landbouwgewassen zoals maïs en suikerriet. PLA is niet het meest sterke materiaal, maar wel ideaal om een binnenpotje van te maken of om prototype ergens van. Zodra het in de zon ligt, smelt het plastic en vervormt het.  

    PLA kun je wel in hele leuke kleuren verkrijgen, zoals glow in the dark, hout, fluor of glitter.

    Als bloemist kun je een 3D-project op verschillende manieren inzetten, zowel zelf als met behulp van anderen. Je kunt zelf een 3D-ontwerp maken, of dit in samenwerking doen met een designer. Kleine oplages printen is voor een bloemist die zich hierin wil verdiepen heel goed zelf te doen. De vaasjes die Erik nu voor Nicky gemaakt heeft, duurde zo’n 6 uur per vaasje om te printen. Je kunt dus prima je eigen ontwerpen maken. Wil je grote oplages dan kun je dit wellicht beter uitbesteden. Maar….. de stijl en het ontwerp zijn van jezelf en kunnen een unieke toevoeging aan jouw assortiment zijn, waarmee  je je als bloemist echt kunt onderscheiden.

     

    FloraPodium, 18 juni 2020

    Image
    Image

    Video

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube