Deze week bij FloraPodium
Skimmia japonica 'White Globe'
Kalender
Skimmia japonica 'White Globe' is beschikbaar van september t/m april.
In de schijnwerpers
Snij-Skimmia wordt al lang niet meer alleen als kerstgroen gebruikt. In de loop der jaren zijn er steeds meer soorten en kleuren op de markt gekomen. Ook wordt er steeds meer lengte geproduceerd, het product wordt steeds veelzijdiger en biedt daarom steeds meer mogelijkheden. Hierdoor wordt ze ook in andere seizoenen steeds meer gebruikt. Frank Moerings, van kwekerij Moerings Snijgroen vertelt ons meer over de Skimmia en de teelt.
Kwekersbloed
Bij veel familieleden van Frank stroomt het kwekersbloed door de aderen. Leo Moerings, de vader van Frank heeft het bedrijf opgericht. Zijn teelt bestond grotendeels uit kerstgroen. Een van de soorten die hij kweekte was Cryptomeria; deze prachtige bomen staan nu nog steeds op de tuin.
Tussen de Cryptomeria’s groeide vroeger voornamelijk gras. Om de grond optimaler te kunnen benutten, werd er op een klein hoekje geprobeerd Skimmia tussen deze grillige bomen te telen.
Skimmia houdt niet van natte grond en niet van te veel zonlicht. De Cryptomeriabomen namen een groot deel van het water weg en zorgden voor de nodige schaduw voor de Skimmia’s. Het bleek een systeem dat goed werkte.
Veel kerstgroen komt tegenwoordig uit Scandinavië, en door deze concurrentie zou alleen kerstgroen niet meer rendabel zijn voor het bedrijf. De komst van de snij-Skimmia kwam eigenlijk heel gelegen.
Tien jaar geleden is Frank zich gaan verdiepen in het stekken van de Skimmia, waardoor hij nu niet alleen snij-Skimmia levert, maar ook verschillende soorten stekplanten.
In de spotlights
In de spotlights deze week de Skimmia japonica ‘White Globe’, een mooie witte Skimmia die is voortgekomen uit de Skimmia ‘Fragrant Cloud’, die iets koperkleurig is.
De ‘White Globe’ is een bijzonder soort , volgens Frank. Ze heeft een mooie compacte vrucht en mooi donker blad. De stelen zijn wat houterig, hierdoor is ze heel goed te gebruiken in bloemstukken en oase.
In moderne tafelstukken voor een luxe diner, aankleding voor een bruiloft, kleine tafelarrangementen, kerststukken, maar ook in vrolijke voorjaarsstukken past deze mooie Skimmia heel goed.
Daarbij kun je gerust een week of twee, drie met de Skimmia werken. Wel is het verstandig om ze in de koelcel te bewaren.
De teelt
Wij waren verbaasd toen Frank vertelde dat de Skimmia een product is, dat niet zo makkelijk te telen is. Het lijkt zo’n sterke plant. “Dat is het ook”, zegt hij lachend, “maar wel bij de juiste omstandigheden”.
De Skimmia houdt niet van extremen en als we alleen al naar het weer kijken, ligt daar in Nederland wel een uitdaging.
Veel water
De Skimmia is absoluut geen zonne-aanbidster, maar ook te veel water vindt zij niet lekker.
Ondanks de Cryptomeria’s, gaat het toch niet altijd goed op bepaalde plekken. Als er te veel water blijft staan, krijgt de wortel problemen en wordt het blad geel. Er kan dan niet meer van de plant gesneden worden.
Sommige kwekers hebben er daarom voor gekozen om Skimmia in potten te telen, in plaats van in de volle grond. Op deze manier is het waterniveau veel beter te controleren. Voor de snij-Skimmia lijkt dit de ideale oplossing, maar Frank teelt ook veel Skimmia soorten voor de stek. De moederplanten waar deze stekken vanaf gesneden wordt, krijgen meer power in de vaste grond, waardoor ze beter vertakken.
Schaduwhallen
Frank heeft nog een tweede tuin, waar hij alleen Skimmia’s teelt. In deze tuin gebruikt Frank schaduwhallen om de Skimmia’s uit het zonnetje te houden. Dit gaat volledig geautomatiseerd, zo kan hij optimaal gebruik maken van de nodige hoeveelheid licht en schaduw.
Gras
Het meeste werk in de Skimmia teelt is het toppen van de bloemen het eerste jaar. Dit is nodig om de plant het jaar erop mooie vertakte stekken te laten geven. Dit gebeurt allemaal met de hand en is enorm tijdrovend.
Naast het toppen is ook het schoonhouden van de grond, onkruid wieden, veel werk. Frank heeft nu een stukje op proef waar hij gras tussen de Skimmia’s laat groeien. Dit hoeft hij alleen maar te maaien, het houdt ander ‘vuil’ tegen. Hierdoor zijn er minder chemische stoffen nodig en dat komt weer ten goede aan het bodemleven en het milieu. Frank hoopt dat het gras ook het overtollige water opneemt. Aan het gras zit ook weer een nadeel, het gras mag niet te hoog worden. De zaadlobben van het gras mogen niet in de stekken terecht komen.
De grootste vijanden van het gewas zijn spint en de Anjerbladroller. Dit laatste is een klein soort motje, dat eitjes legt op het blad van de Skimmia. De rupsjes hiervan vreten het blad aan, waardoor Frank geen stek kan knippen. Als dit niet op tijd bestreden wordt en de rupsjes komen later in het seizoen in de bloem terecht, sterft deze af.
Er wordt altijd scherp gemonitord op dit vlindertje, zodra er één gespot wordt, wordt er gelijk ingegrepen. Als er een cyclus gemist wordt, is er wel echt een groot probleem volgens Frank.
Missie
Tien jaar geleden wilde Frank een van de grotere worden op het gebied van stek. Dit is volgens hem goed gelukt. Hij heeft mooie gepatenteerde soorten staan. Skimmia is een product waar hij echt vrolijk van wordt, het is een gewild product, waar hij trots op is.
Zijn volgende missie nu is top kwaliteit potplanten kweken voor de snijhandel, naast de stek en snijhandel die hij in de volle grond teelt. De grootste uitdaging; Skimmia’s in de volle grond zo lang mogelijk goed te houden.
FloraPodium, 31 oktober 2019