Florapodium

en nl

  Sierfruit

   

  We hebben de zomer nog niet achter de rug of de blaadjes vallen alweer van de bomen. Langzaamaan doet de herfst zijn intrede en dat zie je ook in de handel! Om onze laatste vakantie-editie te vieren, wilden wij graag iets delen over de mooie vruchten die je in deze kleurige herfstperiode ziet. Daarover spraken wij met Gerard en Gertjan van Alphen, samen eigenaar van kwekerij Boa Flora.

  In zowel Nederland als Portugal zijn zij verantwoordelijk voor een divers aanbod. Specifiek in Portugal wordt Leucadendron, Protea en het sierfruit geteeld; waaronder acht soorten Cucumis en twee soorten Solanum, en daarnaast telen zij ook klokjespeper. Gertjan beheert deze teelt in Portugal. De twee broers zijn deze gewassen al zo’n 15 jaar geleden gaan telen, toen ze het ergens tegenkwamen en geïnspireerd raakten van deze teelt. Ze waren één van de eerste kwekers die het sierfruit voor de markt kweekten.

  Het Cucumis sierfruit, de oorspronkelijke naam van dit gewas, groeit als een soort pompoen met lange ranken over de grond. De door de broers geteelde Solanum is een siertomaat. Deze tomaatjes groeien aan een struik en hebben dan ook een totaal andere groeiwijze. De planten worden in maisfolie geplant in rijen van ongeveer een meter breed. Dit maisfolie lost na een tijdje op in de grond. Als de bloemetjes van het gewas bestoven zijn, groeien er kleine vruchten aan en deze gekke vruchten gebruiken bloemisten graag in een arrangement! In Portugal is er meer warmte en zonlicht en is het een stuk droger; omstandigheden waar dit sierfruit zich heel prettig bij voelt! Het sierfruit dat in Nederland wordt geteeld ontwikkelt zich wat langzamer en komt pas op de markt als het seizoen al in volle gang is. Portugal is dus de perfecte plek om dit gewas te telen. 

  De grootste uitdaging is om een mooi hard sierfruit te telen dat een bijzondere kleur heeft en een hoge decoratieve waarde. Sommige soorten drogen in waardoor je ze wel maanden kunt bewaren. De Solanum daarentegen is wat kwetsbaarder en is iets minder lang houdbaar. Bij de Cucumis zijn de bruinere soorten het langst houdbaar, maar de groenere soorten zijn wel veel gewilder.


  FloraPodium, 05 september 2019

  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us