Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Pink Bubble & Sweet Bubble

  Kalender

  De Rosa 'Sweet Bubbles' & 'Pink Bubbles' van Voorn Roses zijn het hele jaar door verkrijgbaar. 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Medio 2017 maakte kweker Frank Voorn de overstap van de grootbloemige Grand Prix-roos naar de teelt van trosrozen. Op het moment zijn er zo’n tien variëteiten VOORN SPRAY ROSES in productie. Het de bedoeling in 2019 uit te breiden met nog eens tien nieuwe en vooral exclusieve soorten. Deze transitie was voor het team van FloraPodium een mooie gelegenheid om langs te gaan bij deze kweker en zijn verhaal te horen! 

  In de spotlights

  Trosrozen geven een waterval aan bloemen in een boeket. Daarbij varieert de bloemgrootte, omdat het trosje uit verschillende rijpheidstadia bestaat, waardoor het een heel speels effect geeft. De subtiele kleine bloemetjes geven een boeket een romantisch tintje en zijn daardoor erg geliefd in bruidswerk.

  Frank vindt het belangrijk een divers assortiment te telen, zodat hij druk aan het testen is met nieuwe variëteiten. Het is belangrijk dat een bloem veel knoppen geeft en een goed vaasleven heeft. Verder is het natuurlijk ook belangrijk dat een bloem snel genoeg groeit en genoeg stelen geeft, zodat het voor een kweker ook iets oplevert om deze bloem te telen.  

  Voorn wil een totaalpakket kunnen aanbieden met verschillende kleuren, die perfect aansluiten bij de verschillende seizoenen. Voordat er een nieuw soort wordt aangeplant, ondergaat deze een proeftraject van circa één jaar. Komende september introduceert Voorn exclusief twee nieuwe Bubbles-soorten: Pink Bubbles en Sweet Bubbles. Hier zijn sinds mei 2017 verschillende testen mee gedaan, waarna ze in mei 2018 zijn aangeplant.

  Kenmerken van de Spray Roses van Voorn zijn de dikke stelen en grote volle trossen bloemen. Op het moment dat ze gesneden worden, hebben de rozen ‘5 en op’ knoppen. Dit houdt in dat ze minimaal vijf reeds bloeiende knoppen hebben. Daarnaast hebben de rozen vele nog dichte knoppen in de tros, die op de vaas open komen. De grootte van de tros is gekoppeld aan de lengte van de stelen. Als Frank de trossen te klein vindt, gaat de roos met een kleinere lengte mee. Op deze manier kan het bedrijf de hoogste kwaliteit waarborgen.

  Van nature is elke roos een ‘trosroos’. Elke roos geeft zijscheuten, die ervoor zorgen dat de trossen ontstaan. De enkelbloemige rozen worden ‘geplozen’, zoals dat heet. Alle zijscheuten in het gewas worden verwijderd, waardoor er een mooie grote roos overblijft. Toch is niet elke roos geschikt om als trosroos geteeld te worden. Deze worden dan ook speciaal geselecteerd, zodat de roos kwalitatief goed is.

  Om alle prachtige soorten van het bedrijf de aandacht te geven die ze verdienen, maakt Voorn gebruik van verschillende ‘social media’-kanalen, waar veel informatie te winnen is over de noviteiten, inspiraties, creaties en overig nieuws.

  logo voorn

  De teelt

  In 2016 is het bedrijf gestart met het testen van verschillende soorten trosrozen. Deze beslaan nu bijna 2,5 hectare. In een deel van de kas worden nog de bekende Grand Prix-rozen geteeld. Langzaam maar zeker gaat het bedrijf helemaal over naar het kweken van trosrozen.

  Bij de overgang van Grand Prix naar trosrozen deden zich best een aantal veranderingen voor. Zeker omdat de vrij eenzijdige teelt overging in een vrij specialistische teelt. De grootste uitdaging bij de transitie naar de teelt van trosrozen is het optimaliseren van de werkwijze. Het personeel was gewend om met één soort roos te werken, die altijd hetzelfde behandeld werd. De trosrozen zijn een stuk bewerkelijker. Doordat er verschillende bloemen zijn, zijn er ook verschillende variëteiten en daarbij dus verschillende handelingen. Frank is echter enthousiast samen met zijn personeel deze mooie uitdaging aangegaan.

  De optimale bedrijfsuitrusting vanuit de teelt van de Grand Prix draagt nu bij aan een jaarrond hoogwaardig kwaliteitsniveau van de trosrozen. Als de rozen zijn aangeplant, duurt het nog 6–8 weken voordat ze volgroeid zijn tot snijbare bloem. De planten worden op steenwol geteeld, dat water niet alleen goed absorbeert, maar ook doorlaat. Hierdoor kan er geteeld worden met een gesloten watersysteem. Er wordt meer water gegeven dan nodig is, en het restant spoelt weg. Dit water wordt gerecycled en teruggegeven aan de planten. Zeven dagen per week worden de trosrozen handmatig gesneden en verwerkt. Er is bewust gekozen voor een grote spreiding bij de aanplant van de verschillende soorten, zodat het aanbod gestabiliseerd wordt en de rozen dagelijks verkrijgbaar zijn.

  Alle planten worden op de kwekerij zelf vermeerderd. Het langdurige proces waarborgt de kwaliteit van de plant en voorkomt ziektes en plagen. Ook kan het bedrijf zo uiteraard de beste planten selecteren en de ziektes buiten de kas houden. Het veredelen van de planten wordt echter niet zelf gedaan; de nieuwe soorten zoeken ze uit bij een veredelaar.

  De volgende stap voor Voorn Spray Roses is een website die up-to-date is en het gehele assortiment goed vertegenwoordigt. Maar dat is een stap voor in de toekomst!

   

   

  FloraPodium, 22 augustus 2018

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube