Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Protea magnifica

  Kalender

  De Protea Magnifica is beschikbaar van mei t/m december. 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd, een Christelijk feest ter nagedachtenis aan alle Heiligen en martelaren. Een erg populair product voor dit feest is de Protea Magnifica, ook wel bekend onder de naam Queen Protea. Met name in Duitsland is het product populair, omdat het een lange houdbaarheid in rouwwerk heeft. Zelfs als het product ingedroogd is, kent het een hoge sierwaarde.

  Allerheiligen komt al snel dichterbij, en dit leek ons een goed moment om dit mooie Afrikaanse product van Willowgreen Farms in de schijnwerpers van het FloraPodium te zetten. Daarom deze week voor u het verhaal van de Protea Magnifica, in Afrika ook wel ‘Barbigera’ genoemd. Barbigera komt van de botanische naam Protea Barbigera, de vroegere botanische naam voor de Protea Magnifica. Ook na de verandering is de naam Barbigera in Afrika gebleven.

   

  In de schijnwerpers

  De Protea Magnifica is een zwaar robuust product met een wollige, harde bloem. Hoe langer je naar deze bloem kijkt, hoe mooier hij wordt! De bloemen van de Protea zijn vaak met behaarde schutbladeren omsloten, die een grote bijdrage leveren aan de sierwaarde van dit uitzonderlijk mooie product. De schutbladen beschermen de wollige witte bloemen in het midden.

  Het product kent vele bijnamen, zoals suikerspin en honingpot. Protea is genoemd naar de zeegod Proteus die zichzelf in elke vorm kon veranderen. Het geslacht kreeg deze naam van Linnaeus in 1752 omdat de verschillen in de soorten zo groot zijn. Willowgreen Farms is een van de weinige bedrijven die dit bijzondere product teelt.

   

  Barbigera bij Allerheiligen

  De Barbigera was lange tijd alleen erg populair voor het eren van alle heiligen tijdens Allerheiligen en werd daarom oorspronkelijk tussen september en november geoogst. Het product is tegenwoordig ook voor trouwerijen en andere gelegenheden erg populair geworden en wordt daarom steeds vaker besteld. Door in 2000 te beginnen met het selecteren van de planten, heeft Willowgreen Farms het seizoen kunnen verlengen en is het product beschikbaar van mei tot en met eind december.

  Voor zover bekend is bij Willowgreen zijn er slechts twee bedrijven over de hele wereld die op een commerciële manier Barbigera’s produceren. Dit maakt het, samen met het moeilijke productieproces, een uiterst exclusief product. Zeker de moeite waard om eens in het assortiment mee te nemen en kennis te maken met deze prachtige verschijning.

  De teelt

  De teelt van de Barbigera’s gaat niet zonder slag of stoot. Deze planten groeien het beste op een hoogte van 1000 meter boven de zeespiegel, waardoor er maar een beperkt productiegebied beschikbaar is waar de bloemen geteeld kunnen worden.

  Door zaad vermeerderd
  De eerste Barbigera’s werden in 1979 door Willowgreen Farms aangeplant door professor Daan Strydom. Zijn dochter Elzabe en haar man Nicky hebben de teelt later overgenomen. De aller eerste Barbigera’s zijn aangeplant vanuit zaden, die ze hebben meegenomen uit het afgelegen GrootWinterhoek-gebergte en het Koue Bokkeveld-gebergte in de zuidwestelijke punt van Afrika. Willowgreen heeft de planten geselecteerd op kwaliteit en heeft alleen de beste gestekt en vermeerderd. Een Protea groeit aan een struik, die pas na 7 jaar begint met bloeien. Daarna kan er ieder jaar van de plant gesneden worden.

  Koud klimaat
  De Barbigera heeft een koud klimaat nodig en groeit op 1000 meter hoogte boven de zeespiegel, net onder de sneeuwgrens. Hierdoor is er maar een beperkt productiegebied waar deze bloemen kunnen groeien. De bloemen groeien gewoon in de open lucht als grote struiken op de tuin.

  Extreme droogte
  In Afrika is er onder normale omstandigheden al weinig water beschikbaar. Door de droogte van afgelopen jaren was dit tekort dusdanig, dat er al 3 jaar niet meer geïrrigeerd is.

  Dit jaar was het ook in Afrika extreem droog waardoor de watervoorziening ernstig beperkt was. De productie van vele producten uit dit gebied is daardoor aanzienlijk vertraagd. Ook hebben de Barbigera’s daarom dit jaar kortere stelen dan normaal. De schattingen zijn dat de piekproductie pas in begin november 2018 zal plaatsvinden. Dit jaar zal het naar verwachting storm lopen tijdens de Allerheiligen tijd, dan komt alles tegelijk. Er is daarom een tekort aan Barbigera dit jaar. “We hopen dat het volgend jaar weer helemaal normaal is”

   

  FloraPodium, 17 oktober 2018

  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube