Florapodium

en nl

  Deze week bij Florapodium

  Narcissus Precocious

  Image

  Oorsprong

  De naam ‘Narcis’ stamt af van een Griekse mythe over Narcissus en Echo. De spraak van nimf Echo was uit woede afgenomen door godin Hera. Zij kon hierdoor alleen nog maar mensen napraten. Maar Echo werd verliefd op Narcissus. Narcissus was een knappe jonge jager die liever alleen was. Toen Echo zich vertoonde en toenadering zocht tot Narcissus, duwde hij haar van zich af. Hier stond Narcissus altijd al om bekend. Eén van de vrouwen die hier boos over was, richtte zich tot Aphrodite, Godin van de liefde. Ze vroeg de godin hem ook eens te laten ervaren hoe het was om afgewezen te worden.

  Narcissus kwam bij een heilige rivier waar hij wat water dronk. Hier werd hij verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Maar elke keer als hij zijn spiegelbeeld wilde omarmen en naar het water reikte, was het weer weg. Op het moment dat het water weer rustig was, kon hij zichzelf weer zien. Narcissus at en dronk niet meer door zijn verdriet en stierf. Het enige wat van hem overbleef was een gele bloem: De nu bekende Narcis.

  Het verhaal is een mythe en wordt in verschillende vormen verspreid. Van het verhaal zijn schilderijen gemaakt en natuurlijk wordt deze bloem in allerlei verschillende variëteiten geteeld. Het bloemetje van de narcis kijkt omlaag, waardoor hij altijd naar zichzelf in het water kan kijken. Iemand die van zichzelf houdt wordt tegenwoordig dan ook ‘Narcist’ genoemd.

  De Narcis is een bolgewas dat in het voorjaar bloeit na een koude rustperiode.

  Video

  Verzorging

  Bij het afsnijden van een narcis komt er slijm uit de steel. Dit slijm zorgt ervoor dat er geen andere bloemen bij Narcissen in een vaas kunnen. De enige bloem die hier tegen kan is de Hyacint. Het slijm kan namelijk de sapstroom van andere bloemen blokkeren.

  Om als bloemist toch gemengde boeketten te kunnen maken, behandelt W.F. leenen de Narcissen voor met een voorbehandelingsmiddel van Chrysal. Dit kan je als bloemist ook nog zelf doen. Vraag daarom altijd aan je kweker of ze voorbehandeld zijn om het slijm te neutraliseren.

  Zorg voor een schone vaas en vul deze met koud water. Leenen levert de bloemen altijd met het bijbehorende blad. Het kan geen kwaad als het blad in het bloemwater komt. Snij de narcis wel nog even schuin af. Zet ze in het water en geniet van een stralend voorjaarsboeket!

   

  FloraPodium, 14 maart 2018

  Image

  Kalender

  Alleen beschikbaar in maart.

  Lengte: 45 cm
  Vbn code: 2396

  De kweker en zijn product

  W.F. Leenen is een echt familiebedrijf gerund door de enthousiaste broers Dirk en Jaco. Zij hebben het bedrijf, dat is opgericht door hun grootvader, overgenomen van hun gepassioneerde vader. Bij een bezoek aan het bedrijf hadden we het genoegen vader Jaap even te spreken. Hij werkt met zijn 71e jarige leeftijd nog iedere dag op het bedrijf en vertelde ons vol passie over het bedrijf en de mooie producten.

  Per jaar worden er door Leenen 30 miljoen droge bollen verhandeld. Daarnaast worden er 3 miljoen bollen opgekweekt tot Narcis in 14 verschillende soorten. Volgend jaar willen ze dit assortiment vergroten naar 20 soorten Narcissen. Het veredelen van alle soorten doet het bedrijf zelf. Het is daarbij belangrijk om te weten dat het veredelen van een Narcis ongeveer 25 jaar kost. Het duurt lang om vanuit een zaadje een bol te kweken die bloeit én van goede kwaliteit is. Per jaar komen er daarom maar ongeveer 2 nieuwe soorten Narcissen op de markt. Voor het bedrijf staat kwaliteit boven kwantiteit, waardoor er vaak maar hele kleine hoeveelheden van een soort worden geteeld. Ze vinden het belangrijk om zo een groot mogelijk productaanbod te hebben en houden dit op kleine schaal.

  Waar Narcissen eerst in de grond werden geteeld, worden ze nu geteeld op schelpen. Een mengsel van schelpen noemen ze in de plantenteelt een substraat, wat betekent dat de wortels van de kiemen zich makkelijker verankeren. W.F. Leenen is de eerste kweker die de bloemen op deze manier groot brengt. Deze manier van telen is schoon, omdat er geen grond aan de stengels blijft zitten of ze de grond moeten desinfecteren. Daarnaast kunnen ze door het gebruik van schelpen op lagere temperaturen broeien. Een bijkomend voordeel is dat het beter is voor de natuur. Bijna al het afval kunnen ze recyclen waardoor er weinig afval is.

  Het product van deze week is de Narcissus ‘Precocious’, een witte grootbloemige Narcis met een vulling die gefranjerd is. Dit is een van de producten die niet door het bedrijf zelf veredeld is. Vader Jaap heeft de bol gekregen bij een partij die hij waarschijnlijk al in de jaren 50 kocht. Een erg veelzijdige bloem die met zijn witte en roze bladeren gelijk heel anders uitziet dan de Gele Narcis!

  logo

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube