Florapodium

en nl

    Deze week bij FloraPodium

     

    Narcissus 'Martinette'

    Kalender

    Narcissus 'Martinette' is beschikbaar van januari tot eind april (Pasen).

    Image
    Image
    Image

    In de schijnwerpers

    Voor veel westerlingen is de symboliek van de narcis gekoppeld aan ijdelheid en zelfzucht. Niet voor niets noemen we iemand die overloopt van zelfliefde een narcist. Voor ons betekent de narcis het begin van het voorjaar in de tuin. “Als je de eerste narcissen ziet en ruikt, weet je dat het voorjaar gaat beginnen”, zegt Hans, van firma J.P. Does & Zn. Om dit begin van het voorjaar te vieren, zetten wij de Narcissus (Tazetta Grp) ‘Martinette’, één van de meest krachtig geurende narcissen, in de spotlight van het FloraPodium.

     

    Mee in het seizoen

    Hans broeit vijf verschillende soorten narcissen: ‘Martinette’, ‘Bridal Crown’, ‘Geranium’, ‘Dick Wilden’ en ‘Standard Value’. Daarnaast teelt hij meerdere seizoensproducten zoals tulpen, clarkia’s, montbretia’s en chrysanten. Omdat Hans maar op 300 m2 narcissen teelt, probeert hij het onderscheid te vinden in de kleine en unieke soortjes. Zo kan hij concurreren tegen de grote kwekerijen. Veredelen doet Hans niet zelf, hij zoekt zijn bollen uit bij bollentelers. 

     

    Verschillende categorieën

    Narcissen worden ingedeeld in verschillende categorieën. De trompetnarcis, de grootkronige narcis en de kortkronige narcis zijn de meest bekende soorten. De Narcissus (Tazetta Grp) 'Martinette' behoort tot de Tazetta groep en kan drie tot zes bloemen per steel krijgen. De bloemblaadjes wijzen vaak naar achteren. De geur van het bloemetje is heel sterk, wat ook kenmerkend is voor deze groep. 

     

    In the spotlights

    Narcissen die voor de potplanten geteeld worden, zijn over het algemeen lage soorten, die kort en gedrongen groeien. De snijsoorten daarentegen dienen lang te zijn, zodat ze goed gebonden kunnen worden. Het is echter niet zo dat er alleen pot of snijvarianten zijn. Je kunt ze voor beide doeleinden gebruiken. ‘Martinette’ brengt ons al een beetje in de vroege Paassfeer. Een sterk soort in een vrolijke kleur geel. De meerdere bloemetjes geven een speels effect. Dit bloemetje is daarom ontzettend leuk om in kleine vaasjes op tafel te zetten. Daarbij verspreidt ze ook een heerlijke geur in huis. Echt voorjaar! 

     

    Niet samen in de vaas

    De trend van nu is om meerdere bloemen of bolsnijbloemen bij elkaar te combineren in een vaas. Wij vroegen aan Hans wat zijn mening over deze trend is, aangezien alle narcissensoorten het uiterst giftige alkaloide lycorine bevatten. Dit is voornamelijk in de bol aanwezig, maar ook in het blad. Volgens hem kunnen we deze trend beter vergeten met narcissen, omdat het slijm uit de narcissen te giftig is en andere bloemen aantast. Waar sommige bloemen wel bestand zijn tegen het slijm, gaan velen er toch van dood. Daarom kunnen wij volgens Hans het risico beter niet nemen. Waar hij nou zo van kan genieten is een vaas vol met verschillende soorten narcissen op tafel. “Dat is het aller mooiste om te combineren samen, en gaat altijd goed!”.  

    Wel kunnen de narcissen gecombineerd worden met andere bloemen als deze niet meer op water komen te staan. Narcissen zijn natuurlijk ontzettend leuk om te verwerken bij voorjaarsbruiloften. Als de narcissen dan verwerkt worden in een bruidsboeket kan dat geen kwaad.

     

    De teelt

    Hans runt het bedrijf samen met zijn vrouw en een werknemer. Hij teelt op 300 vierkante meter elk seizoen ongeveer 300.000 stelen narcissen, verdeeld in de weken vanaf half januari tot Pasen. De soorten kunnen per jaar variëren maar het aantal stelen niet. 

     

    Toch voor zichzelf begonnen

    Jan Does, de vader van Hans, heeft in zijn jongere jaren in loondienst gewerkt. Maar het kriebelde altijd al om een eigen kwekerij te starten. Dit werd mogelijk toen hij de kans kreeg om wat land te huren en vervolgens een stuk te kunnen kopen. Zo heeft hij langzaam zijn bedrijf op weten te bouwen. Het was eigenlijk niet zijn intentie het bedrijf van zijn vader (die dit startte in 1972) over te nemen. Maar uiteindelijk liep het wel zo. Eerst teelde hij samen met zijn broer om het daarna samen met zijn vrouw door te zetten. 

     

    Telen in de kas

    Hans brengt zijn producten op de markt geselecteerd op kwaliteit (veel bloemen op een steel), met veel regelmaat en continuïteit. De narcissen worden in de kas geteeld. Alle andere producten teelt hij buiten. De Narcissen uit de Tazetta groep zijn vorstgevoelig en hebben ’s winters in de volle grond bescherming nodig. 

    Hij teelt de bollen op water in plastic bakken met prikkers op een ideale werkhoogte. Ook is dit dé manier om aaltjesverspreiding in de grond te voorkomen. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die het gewas kunnen aantasten. Ze komen overal ter wereld voor en leven altijd onder de grond. In zandgrond kunnen ze het beste gedijen. Per vierkante meter kunnen er wel miljoenen aaltjes leven. Als je narcissen in de volle grond teelt is de kans heel groot dat de aaltjes het gewas vernietigen, zij tasten de bollen aan. 

    De narcis is een eenjarige teelt. Hans koopt ieder jaar zijn bollensoorten bij een bollenkweker. De ideale temperatuur om te telen is rond de 12 tot 14 graden Celsius, en dat bereikt hij het beste in de kas. Al kunnen de narcissen uitschieters tot nul graden in de kas verdragen. 

    Hans richt zich vooral op het broeien van kleine speciale soorten. Volgens hem zijn de gele trompetten de massa. Daar zijn meerdere vergelijkbare soorten in, die in grotere aantallen aangevoerd worden. Voor de kleine, fijne en speciale soortjes is de markt beperkt. Daar ligt voor Hans de uitdaging. Hij zoekt dan ook de bollenkwekers uit, die hierbij passen.

     

    FloraPodium, 07 maart 2019

    Image
    Image
    Image

    Video

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube