Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Myosotis 'Blue Star'

  Kalender

  De Myosotis 'Blue Star' is verkrijgbaar van maart tot en met mei.

  Lengte: nvt
  Grammage: nvt
  Barendsen code: *16257
  Barendsen kleurcode: 652

  Image

  De kweker en zijn product

  FloraPodium bracht een bezoek aan het bijzondere bedrijf genaamd ‘Hulst-Wiranda’. Een kwekerij waar veel verschillende bloemen geteeld worden op kleine schaal. Een ‘uit de hand gelopen hobby’ noemt kweker Sjors het zelf. Sjors is altijd op zoek naar de meest bijzondere variëteiten om zijn klanten steeds weer te verrassen met een leuk product. Dat is voor Sjors de ultieme uitdaging en dat maakt voor hem dit werk zo leuk.

  Het bedrijf is van origine een bloembollenkwekerij. Sjors heeft dit bedrijf overgenomen van zijn vader. Langzaam is hij overgegaan van de bloembollen naar de snijbloementeelt, aangezien dit meer zijn interesse had. Samen met zijn vrouw Sandra zorgt hij voor de teelt van vele soorten snijbloemen.

  De naam Wiranda is een verduidelijking over welke ‘Van der Hulst’ uit Voorhout er gesproken wordt. Er zijn in Voorhout namelijk veel mensen met de naam Van der Hulst. Hierdoor wordt er met de bijnaam Wiranda gewerkt.

  Door het bedrijf vliegen ontzettend veel kwikstaarten. De vogeltjes eten de niet gewenste beestjes uit het gewas. In de zomer kunnen er honderden door de kas heen vliegen, op zoek naar een lekkere snack. Het bedrijf heeft ook een voorkeur voor biologische bestrijding omdat dit beter is voor mens en natuur. Daarnaast liggen er zonnepanelen op het dak en krijgen de planten regenwater. 

  Scabiosa, Dianthus, Dahlia’s, Alliums, Pioenen, en Hyacinten is maar een kleine greep uit het assortiment van dit bedrijf. Het telen van siezoensproducten is een bewuste keuze. Het wisselen in teelt is vooral een leuke afwisseling voor Sjors en Sandra zelf. Al deze producten worden niet in grote hoeveelheden geteeld. Er worden juist kleine hoeveelheden van speciale en bijzondere producten geteeld.

  De Moederdag staat voor de deur in vele landen. Voor het FloraPodium een goede reden om de Myosotis van deze kweker in het zonnetje te zetten. In de volksmond het vergeet-me-nietje genoemd. Het meest bekende soort herkennen wij gelijk door de hemelsblauwe kleur en fijne bloemetjes. Dit is de gewone Myosotis blauw. Maar zoals eerder genoemd, is Sjors op zoek naar bijzondere variëteiten. Daarom kweekt hij dit bloemetje niet alleen in het “gewoon” blauw. Maar in nog 3 verschillende variëteiten. In het Wit (Lana), in het wit met een beetje blauw (Wiranda) en blauw met een beetje wit (Blue Star).

  De Blue Star staat in de spotlights van deze week en wordt het minst lang van deze soorten bij het bedrijf geteeld. Deze kleur ontstaat eigenlijk toevallig in het gewas vanuit de Myosotis blauw, waarna Sjors hiermee door selecteert en teelt. Wij weten dat mutaties ook weer terug kunnen muteren naar hun originele kleur. Bij de Blue Star bestaat deze kans er! Soms zijn er namelijk bloemetjes tussen het gewas die de gewone originele blauwe kleur weer hebben. Het is dus maar de vraag hoe lang we nog kunnen genieten van deze aparte Myosotis.

  logo

  Image

  Oorsprong

  De naam Myosotis komt uit het Grieks en betekent muisoortje (mus +otis). Het fijne, zacht blauwe bloemetje is bijna in iedere tuin te vinden en verspreid zich daar heel snel. De myosotis heeft door de jaren heen veel verschillende betekenissen gekregen. Zo staat ze vaak symbool voor toegewijde geliefden die na alle tegenslagen toch nog samen zijn.

  De Myosotis staat beter bekend als het ‘vergeet-mij-niet’je-. De Nederlandse organisatie ‘Alzheimer Nederland’, heeft het bloemetje daarom symbool gemaakt voor een toekomst zonder dementie.

  Het Vergeet-mij-niet’je heeft haar naam te danken aan de vele mythes die over het bloemetje zijn geschreven. De leukste  Mythe stamt af uit de Middeleeuwen en gaat over een ridder die met zijn geliefde langs een rivier liep. Toegewijd dat hij was, plukte hij een bosje blauwe bloemetjes die langs de waterkant stonden, om het te geven aan zijn geliefde. De zwaarte van het harnas zorgde er echter voor dat deze arme man in het water viel. Nog voordat hij verdronk kon hij het bosje naar zijn geliefde gooien en riep: “Vergeet mij niet!”  

  Verzorging

  De blauwe bloemetjes van de Myosotis kleuren mooi in ieder boeket. Het zorgt voor eenheid en tevens contrast in je arrangement.

  Myosotis is een teer product da veel drinkt. Een vaas gebruiken met schoon water is daarom noodzakelijk! Het blad mag niet in het water terecht komen, dus haal waar nodig wat blad van de stelen. Gebruik snijbloemenvoedsel in het water. Het is belangrijk om ze goed af te snijden met een scherp mes voordat je ze in het water zet.  

   

  FloraPodium, 25 april 2018

  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube