Florapodium

en nl

  Merry Christmas

   

   

  "Kerstmis is geen seizoen, het is een gevoel...."

   

  Het Florapodium team en alle inkopers wensen jullie fijne en vooral fleurige Kerstdagen!!!

   

  Image

  Mistletoe

  In de romantische periode rondom Kerst is er veel vraag in de bloemenwinkels naar de bekende Mistletoe. Volgens de oude traditie hang je de Mistletoetak aan de deur, waaronder je je geliefde mag kussen. Dit brengt geluk. Een traditie die we al vele jaren in ere houden. Waarom volgen we deze traditie eigenlijk? En waar komt die Mistletoe eigenlijk vandaan?

   

  De Mistletoe is een plant die al honderden jaren in volksverhalen en sprookjes voorkomt. De plant is een halfparasiet. Ze groeit hoog in de bomen, in kalkrijk gebied. Ze voorziet zichzelf van water en zouten van de boom, zonder dat de gastheerbomen daar last van hebben. Je kunt de prachtige volvormige struik dus niet zomaar in de tuin kweken. De Latijnse naam van het product is Viscum album. Deze groenblijvende plant vormt witte, besachtige vruchten die graag door vogels wordt opgegeten. De zaden blijven door de kleverige laag aan de boom plakken. Hier groeit een nieuwe Mistletoe struik!

  De kersttraditie om Mistletoe op te hangen met Kerst stamt af van de Kelten en Germanen. Bij deze volkeren was de Mistletoe een heilige plant, die stond voor vruchtbaarheid. In hun vruchtbaarheids-rituelen speelde de plant een belangrijke rol. Mistletoe is nu vooral een symbool van vrede en liefde. Het oorspronkelijke idee om elkaar te kussen onder de tak, is afgeleid van een Scandinavische gewoonte. Wanneer vijanden elkaar onder een Mistletoe ontmoetten in het bos, moesten ze hun wapens neerleggen en voor een dag een wapenstilstand houden.

  De uiteindelijke traditie zoals wij die vandaag de dag kennen is begonnen in Groot-Brittannië. Het originele gebruik was dat er een besje van het takje Mistletoe moest worden geplukt, voordat je de ander mocht kussen. Als alle besjes op waren, dan mocht er niet meer worden gekust.

   

   

  FloraPodium, 26 december 2019

  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us