Florapodium

en nl

  Milieu week

  De vraag naar duurzame producten neemt steeds meer toe. Zowel bij de consument als in de zakelijke markt, waaronder ook zeker binnen de sierteeltsector.

  Deze week heeft het FloraPodium samen met Barendsen een milieuweek georganiseerd. Hierin staat duurzaamheid centraal. Op de werkvloer geven wij extra aandacht aan het scheiden van afval en aan verpakkingsmateriaal van de producten. Daarnaast willen we onze klanten informatie geven over de keurmerken die gevoerd worden binnen de sierteeltsector en wat deze nu precies inhouden. Op het FloraPodium staan deze week alleen producten met een MPS keurmerk.

   

  ·         Antirrhinum ‘Legend Yellow’

  Kweker Jan v/d Voort (MPS A)

  ·         Dicentra Spectabilis

  Kweker Aert Flowers (MPS A)

  ·         Ranonkel ‘Ponpon Malva’

  Kweker Peter Olsthoorn (MPS A)

  ·         Pieris ‘Purity’

  Kweker Nibo Sierteelt (MPS A+)

  ·         Rosa ‘Chiffon’

  Kweker Vip Sassen (MPS A+)

  ·         Rosa tros ‘Lovely Yoyo’

  Kweker De Opstal (MPS A)

  ·         Celosia ‘Reprise Roze’

  Kweker Feiko Sonneveld Celosia (MPS A)

  ·         Tulp double ‘Crystal’

  Kweker Triflor (MPS A)

  ·         Eustoma ‘Alissa Light Apricot’

  Kweker Lugt Lysianthus (MPS A)

   

   

  FloraPodium, 15 april 2021

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Keurmerkencertificaten

  Een duurzaam of biologisch product kenmerkt zich vaak met een keurmerk of certificaat. Er worden regelmatig nieuwe keurmerken gelanceerd. Elk keurmerk heeft zijn eigen eisen waaraan voldaan moet worden als bedrijf, voordat dit keurmerk gedragen mag worden.

   

  MPS A+ / MPS C

  Dit keurmerk is het meest gebruikelijke keurmerk in Nederland in de sierteeltsector. MPS geeft aan hoe de teler relatief scoort, ten opzichte van anderen op de aspecten mest, bestrijdingsmiddelen, energie, water en afval. MPS A+ is van de MPS ABC reeks, de hoogst mogelijke score. Per thema zijn er punten te behalen. Op basis van het totale aantal punten krijgt een bedrijf een MPS-kwalificatie: A+, A, B of C, waarbij A+ de hoogst haalbare kwalificatie is.

   

  MPS GAP

  Voor MPS GAP zijn eisen geformuleerd voor de productie op het gebied van traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne. Als je MPS GAP gecertificeerd bent, dien je bijvoorbeeld iedere dag je gewasbeschermingsmiddelverbruik bij te houden en daarbij ook op welke manier medewerkers met gewasbeschermingsproducten en meststoffen omgaan.

   

  Rainforest Alliance

  Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Een belangrijk criterium is bescherming van het regenwoud en het welzijn van arbeiders. 

   

  Biologisch

  ‘Biologisch’ is een beschermde naam. Ieder Nederlands bedrijf dat biologische producten wil produceren, verhandelen of opslaan moet in het bezit zijn van het EU-biologische keurmerk. Dit certificaat krijgt een onderneming niet zomaar. Het bedrijf dient aan hele hoge milieueisen te voldoen, voordat het hiervoor in aanmerking komt. Deze eisen worden bepaald door de Nederlandse overheid, de controle hiervan vindt plaats door de onafhankelijke instantie Skal. Biologisch telen is in het kort gezegd: “zo natuurlijk mogelijk telen”. Zo mag er bijvoorbeeld in de tuinbouwsector absoluut geen gebruik gemaakt worden van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen.

   

  MPS-ProductProof

  MPS-ProductProof toont aan dat bepaalde werkzame stoffen ontbreken in sierteeltproducten. Dit gebeurd met behulp van registratie van gewasbescherming en onafhankelijke monsterafnames. Binnen 24 uur kan er worden aangetoond dat bepaalde werkzame stoffen niet zijn gebruikt in de teelt.

   

  MPS Quality

  MPS Quality zorgt voor duidelijke en betrouwbare productinformatie. Hierdoor weten de klanten en consumenten dat het product aan de strenge kwaliteitseisen voldoet.  

   

  MPS Socially Qualified

  Dit keurmerk staat voor goede arbeidsomstandigheden. Dit certificaat is gebaseerd op de universele rechten van de mens en de gedragscodes van vertegenwoordigende lokale organisaties. Maar ook de afspraken van de International Labour Organisation (ILO) zijn hierin opgenomen.

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us