Florapodium

en nl

  Interplant Rose of the Future event

  Afgelopen week organiseerde Interplant Roses het ‘Rose of the Future event’. Interplant Roses is marktleider op het gebied van veredeling van trosrozen, maar veredelen daarnaast ook hele mooie enkelbloemige rozen. We kregen een enorm interessante rondleiding van Jurjen Ilsink die ons alle ins en outs vertelde over hun veredelingsproces.

   

  60 jaar Interplant Roses

  Het veredelen van mooie rozen is al generaties lang doorgegeven. De overgrootvader van Jurjen had interesse in het veredelingsvak en begon met de veredeling van heesterrozen. Ook Jurjen’s opa ging hiermee door maar zag daarnaast een grotere markt in de veredeling van snijrozen. Hij wilde iets unieks in de markt zetten, iets dat er nog niet was. In die tijd bestonden er troschrysanten, trosanjers, maar geen trosrozen! Vijfentwintig jaar na het opzetten van zijn veredelingsprogramma kon de eerste trosroos commercieel in de markt gezet worden: ‘Lydia’.

   

  Veredeling

  Stap voor stap worden we meegenomen in het veredelingsproces van Interplant. Alles begint bij de ‘vader-‘ en ‘moederplanten’. Het stuifmeel van de moederplant wordt geknipt en opgevangen. Vervolgens wordt er stuifmeel op de stampers van de andere moederplant gedaan. Door deze bestuiving ontstaan er rozenbottels waarin zaden groeien die voor de nakomelingen zorgen.

  Nadat de zaden hun rustperiode hebben gehad in de koelcel kunnen ze gepoot worden. Zes weken na het aanpoten zijn de eerste bloemen zichtbaar. Net zoals bij mensen krijgen rozen met dezelfde ‘ouders’ allemaal verschillende nakomelingen. Elk zaadje uit de rozenbottel geeft dus een andere bloem.

  In dit stadium wordt er een eerste selectie gemaakt en gekeken naar zaken zoals: wat wil de veredelaar bereiken met deze oudercombinatie, hoe is de kleur, hoe is de bloemopbouw, is de roos ziekteresistent etc. Van al deze soorten blijft er maar 2% over die doorgaat voor de volgende selectie. In de volgende selectie wordt er gekeken naar nog eens 25 eigenschappen, waaronder de (kwaliteit van) doornen, blad, kleur, vorm, productie etc. Hiervan blijft ook maar een heel klein deel over. Deze rozen worden uitgezet naar kwekers in diverse landen en worden daar over een langere periode beoordeeld.

   

  Breed segment

  Er worden 150.000 kruisingen per jaar gemaakt, daaruit komen 1,5 miljoen zaden. Het assortiment bestaat uit ongeveer 45% trosrozen, 45% enkele rozen en nog circa 10% tuinrozen. Interplant streeft er naar een zo breed mogelijk assortiment aan te bieden en daardoor zo veel mogelijk in te kunnen spelen op de vraag van de markt.

   

  Rose of the Future

  Het gehele event was tot in de puntjes verzorgd. De decoratie was verzorgd door een Oekraïense designer Elena Driuchan samen met Yusif Khalilov. We kregen een prachtig boeket mee, gemaakt door Yusif Khalil. Alle soorten waren tentoongesteld, waarvoor wij onze top drie mochten aangeven. Wie weet wordt één van deze soorten wel dé roos van de toekomst!

  FloraPodium, 06 juni 2022

  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube