Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  bloesem_1.jpg

  Bloesem

   

  Eind van de winter, vroeg in het voorjaar begint het bloesemseizoen. In deze periode zijn er prachtige heestersoorten te krijgen met de meest mooie bloemen. Dit zijn soorten die bloeien vóórdat ze blad geven, waardoor de sierwaarde volledig bij de bloem ligt. Deze bloesemsoorten worden ‘naaktbloeiers’ genoemd. Bloesemtakken worden dankbaar gebruik door schilders, die de schoonheid van deze soorten graag vastleggen op doek. Onze inkoper Vinnie heeft een aantal prachtige soorten bloesem op het FloraPodium gezet!

  De meeste heestersoorten zijn moeilijk aan te snijden of af te knippen. Sommige bloemisten slaan met een hamer kleine barsten in de onderkant van de steel, zodat het grove hout toch vers water kan opnemen.

   

  FloraPodium, 28 januari

  Hamamelis intermedia ‘Pallida’

  De vroeg bloeiende Hamamelis is beter bekend als ‘Toverhazelaar’ en is verkrijgbaar in meerdere kleuren. De naam ‘Toverhazelaar’ is natuurlijk niet voor niks. Naast de bijzondere bloemvorm, kleur en geur hebben sommige soorten geneeskrachtige eigenschappen. Vooral in Noord- Amerika werd het vroeger veel gebruikt bij kneuzingen en zwellingen. Vandaag de dag wordt Hamamelis nog veel gebruikt in de homeopathie.

  bloesem-1-22.jpg
  bloesem-1-15.jpg
  bloesem-1-9.jpg
  bloesem-1-13.jpg
  bloesem_-19.jpg

  Chaenomelis superba

  In de volksmond wordt deze prachtig bloeiende heester ook wel sierkwee genoemd. Opvallend zijn de prachtig zalm/roze of witte bloemen. De takken zijn heel geschikt als decoratie thuis, maar ook bij evenementen zijn de takken zeer geliefd. In de tuin zijn sierkweeën heel geschikt om bijen aan te trekken. Sommige soorten Chaenomelis geven in de in de herfst vruchten die eetbaar zijn (heerlijk om bijvoorbeeld jam van te maken).

  bloesem-1-271.jpg
  bloesem-1-281.jpg
  bloesem-1-191.jpg
  bloesem-1-171.jpg
  bloesem_-22.jpg

  Forsythia intermedia ‘Spectabilis’

  Forsythia is een rijkelijk bloeiende heester met vrolijke gele bloemen. Een prachtige snijheester om aan het einde van de sombere, koude winterperiode een beetje vrolijkheid in huis te halen. Forsythia is heel mooi alleen op de vaas, maar ook ontzettend leuk om te combineren met andere voorjaarsbloemen!

  In Nederland noemen we de Forsythia ook wel ‘Chinees Klokje’. De afgelopen jaren is de populariteit van de Forsythia in China enorm toegenomen. In de kleuren van de Chinese vlag zit veel rood en geel en met het Chinees Nieuwjaar willen mensen graag Forsythia in huis. Veel takken worden dan al ‘vastgelegd’. Dit jaar valt Chinees nieuwsjaar op 12 februari, de prijzen van de Forsythia zullen dan flink stijgen deze periode.

  bloesem-1-261.jpg
  bloesem_-25.jpg
  bloesem-1-251.jpg
  bloesem-1-5.jpg
  bloesem_-27.jpg

  Magnolia grandiflora

  Als de Magnolia bloeit in de tuin, dan is het voorjaar echt in aantocht. Niet alleen in de tuin is deze bloem een indrukwekkende verschijning, maar ook op de vaas is de Magnolia een paradepaardje. De grote, zware, grillige takken zijn een kunstwerk op zich als ze in een grote vaas of pot verwerkt zijn. In een grote ruimte is het een groot, stoer object, maar door de prachtige fluweelachtige bloem krijgt het daarbij ook een lieflijk en zacht tintje.

  De Magnolia grandiflora staat bekend om haar grote bloemen, verkrijgbaar in verschillende kleuren. De stermagnolia (Magnolia stellata) is klein bloemig en alleen in het wit verkrijgbaar. Ten onrechte wordt de Magnolia in de volksmond Tulpenboom genoemd, dit is namelijk de Liriondendron tulpefera, een grote loofboom.

  bloesem_-71.jpg
  bloesem_-21.jpg
  bloesem_-101.jpg
  bloesem_-30.jpg
  kersebloesem-10.jpg

  Prunus avium

  Een van de meest bekende bloesemsoort is de Prunus avium: de Kersenbloesem. Deze bloesem heeft niet echt een hele bijzonder spectaculaire bloem, maar is wel heel gewild in de markt. De kersenbloesem is de eerst verkrijgbare bloesemsoort, iedereen wordt blij van dit eerste voorjaarsgevoel. Daarbij is het een van de goedkopere bloesemsoorten, waardoor ze onmisbaar zijn in de voorjaarsboeketten en arrangementen. Wij gebruiken de Prunus avium als snijbloem, maar eigenlijk is dit soort geteeld voor de kers. De Prunus avium wordt nog wel eens verward met de later bloeiende Prunus serrulata. Een mooie dubbelbloemige bloesem die speciaal geteeld is voor de sierteelt. 

  kersebloesem-3.jpg
  kersebloesem-5.jpg
  kersebloesem-8.jpg
  kersebloesem-6.jpg
  kersebloesem-4.jpg
  Hamamelis intermedia ‘Diane’
  Hamamelis intermedia ‘Diane’

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us