Deze week bij FloraPodium
Hydrangea 'Meringue'
Kalender
Hydrangea 'Meringue' is exclusief leverbaar van juli tot november.


In de schijnwerpers
Een aantal weken geleden mochten wij kennis maken met een aantal prachtige Hortensia soorten van kweker en veredelaar PerlaNova. Wij waren zo onder de indruk van de prachtige kleuren, dat wij hier heel graag een vervolg op wilden. We kregen een ontzettend leuke en leerzame rondleiding van Carlo Hoogendoorn. Hij vertelde ons alles over het bedrijf, de veredeling en de fantastische Hydrangea ‘MyBeautiful Meringue’.
PerlaNova
PerlaNova is een familiebedrijf. De vier broers Carlo, Martijn, Edwin en Rene Hoogendoorn, runnen het bedrijf. Van origine teelden de mannen rozen en cymbidiums. In 2007 werd de hortensia geïntroduceerd, waarna de cymbidiums en de rozen langzaam uit het assortiment verdwenen. Carlo vond het destijds lastig om aan nieuwe hortensia variëteiten te komen, waardoor hij zelf kleinschalig experimenteel is begonnen met veredelen. Dit bleek een succes! Vandaag de dag veredeld PerlaNova grootschalig snij-en pothortensia’s onder de naam ‘MyBeautiful’. Niet alleen voor hun eigen productie, maar ook voor andere kwekers wereldwijd.
Meringue
Deze kleurige verschijning is vernoemd naar de overheerlijke zoete gekleurde schuimpjes. Carlo vertelde dat er al vele soorten hortensia’s twee kleurig zijn, maar dat de meeste hiervan vroeg in het seizoen bloeien. Het bijzondere van de twee kleurige Meringue is dat zij laat bloeit. Ze kenmerkt zich door haar prachtig grote roze met groene bloemscherm en grote volle bollen. Meringue heeft een heel stevig bloemscherm en stevige steel, waardoor ze heel goed houdbaar is en tegen een stootje kan. Een ideale hortensia voor de bloemist om mee te werken. Niet alleen op water doet ze het heel goed, ook op oase is ze goed houdbaar. Dit maakt haar nog eens extra geschikt om te gebruiken op bijvoorbeeld beurzen of evenementen.
Dit jaar is ze alleen op bestelling leverbaar. Van juli tot november. Volgend jaar hoopt Carlo grotere aantallen beschikbaar te hebben.
Hydrangea
De hortensia is een echte eyecatcher in een boeket, al straalt ze ook als ze alleen in de vaas staat. Ook een losse bol in een drijfschaal heeft een mooie sierwaarde! Er zijn talloze mogelijkheden om een hortensia volop tot zijn recht te laten komen.
In de tweede helft van het seizoen komen de zachte magische pasteltinten op deze prachtige bloem. In de volksmond worden dit de “doorgekleurde” hortensia’s genoemd. Deze variant past prachtig in de herfst en kun je goed laten drogen.
De hortensia staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid en de prachtige kleuren van deze bloem staan voor liefde, harmonie en vrede.
De hortensia is dan ook een erg geliefde bloem voor in bruidswerk. Door de royale bolle vorm is ze bij uitstek geschikt voor groot, opvallend en tonend bloemwerk. Maar door zijn symboliek ook zeker heel passend voor rouwwerk.
De teelt
Toen Carlo 12 jaar geleden begon met veredelen was vooral de houdbaarheid een uitdaging. De houdbaarheid van de hortensia was voor vele bloemisten een issue. Zijn eerste stap was het verbeteren van de toenmalige soorten.
MyBeautiful
PerlaNova brengt haar nieuwe soorten op de markt onder het ‘MyBeautiful’ label. Ze beschrijven deze soorten als nét even anders dan de bekende blauwe en roze soorten. Hiermee bedoelen ze niet alleen de kleur, maar deze soorten zijn ook opvallend door hun ronde vorm. Dit is echt een aanvullende combinatie in het huidige hortensia assortiment.
Rassen telen die het hele jaar te telen zijn, maar onderscheidend en met hoge kwaliteits eisen.
Carlo vindt het belangrijk dat zijn soorten uniek zijn. Soorten waar je je als bloemist mee kunt onderscheiden.
Voordat er een product in de markt gezet wordt, moet deze voldoen aan een aantal strenge eisen. Het soort moet in alle opzichten goed zijn. De kleur moet opvallen, niet alleen in het vroege seizoen, maar deze moet ook aantrekkelijk doorkleuren. De houdbaarheid moet goed zijn en de schermen moeten stevig zijn.
PerlaNova levert ook aan andere kwekers. Naast het uiterlijk en de houdbaarheid moeten de soorten daarom ook teelt technisch ook goed in elkaar zitten en zowel vroeg als laat kunnen bloeien.
Veredeling
Het kruisen van de soorten gebeurd met het zaad uit de bloemetjes die verstopt zijn onder de prachtig gekleurde schermen. De zaailingen worden gekenmerkt door testnummers, hieruit zijn de ‘voorouders’ te herleiden. Wat er voor kleur uit komt, is altijd weer een verrassing.
Als er een soort opvalt, wordt deze het jaar er op vermeerderd naar zo’n 20 planten, waarna er verschillende testen gedaan worden. Als deze nieuwkomer aan alle strenge eisen voldoet wordt er wederom door vermeerderd, nu naar 120 planten. Opnieuw worden er testen gedaan met het soort. Bij positief resultaat wordt er een klein vak neergezet met 1000 planten en wordt het soort in de markt geïntroduceerd en naar andere kwekers uitgezet. Dit hele proces neemt zo’n zes a zeven jaar in beslag.
Houten stelen
Houten stelen zijn al jarenlang een discussie onder de bloemisten. De een wil ze wel, de ander wil ze niet. Wij vroegen Carlo wat nu het ‘probleem’ was met die houten stelen. In het najaar laat de hortensia het blad vallen, waarna dit stukje steel houtachtig wordt. In de bovenste kleinste blaadjes is al knopvorming ontstaan voor een nieuwe bloem. In de winter gaat de plant in rust en stopt de knop met ontwikkelen. Zodra er in januari begonnen wordt met stoken in de kas, schieten deze knoppen eruit. Deze groeien eigenlijk te snel, waardoor het scherm niet altijd heel stevig is en ten koste gaat van de houdbaarheid. Dit heeft dus niet direct met de houtachtige steel te maken, maar met de snelle groei van de bloemknop. Toch zijn er volgens Carlo soorten die zich niet laten kennen door deze snelle groei en die de houdbaarheid waarborgen. Niet de houten steel maakt het verschil, maar het soort!
Apple Jack
Naast de Meringue viel ons oog nog op een ander bijzonder soort. Door haar bijzondere bloeiwijze zeker de moeite waard om even te noemen; Apple Jack! Apple Jack is groot! Grote bloemschermen, groot blad en bijzonder door haar kleurvorming. Apple Jack begint namelijk groen en kleurt door naar roze (bij de meeste soorten is dit andersom) en uiteindelijk weer terug naar groen. Echt magisch dus! Zeker de moeite waard om eens kennis mee te maken.
FloraPodium, 16 juli 2020



