Florapodium

en nl

    Deze week bij FloraPodium

     

    Hydrangea 'Lathyria'

    Kalender

    De Hydrangea 'Lathyria' is beschikbaar vanaf april, zolang de voorraad strekt.

    VBN code: -

    Barendsen kleurcode: 204

    Lengte: lengte 4 of 5

    Image

    In de schijnwerpers

    Negen jaar geleden is Edwin Burgers, van kwekerij Nooitgedacht, begonnen met de teelt van snijhortensia’s. Snijhortensia is een prachtige teelt, een mooi product met veel potentie. Maar wel een teelt met haken en ogen. “Deze planten zijn net zo eigenwijs als mensen, elke dag leer ik nog steeds”, zegt Edwin lachend.

    In totaal heeft Edwin zo’n vier hectare grond waar ongeveer drieëntwintig soorten Hortensia’s worden geteeld. De Hydrangea Lathyria is daar een van.

    De Hyrangea Lathyria

    De Lathyria is een nieuw soort, ontdekt door een veredelaar uit de tuinplantensector.  Als tuinplant kwam deze bijzondere schoonheid niet door de nominatie, maar de veredelaar zag alsnog potentie als snijbloem.  

    Edwin staat er altijd voor open om nieuwe soorten te testen. “Het is een leuke en spannende uitdaging om nieuwe soorten te proberen en een beetje aan te sleutelen.” Lathyria is vooral bijzonder om de vorm. Waar de meeste Hortensia’s vrij statisch zijn, heeft de Lathyria een wat ‘lossere’ bol. Deze bol bestaat uit allemaal kleine trosjes met dubbelbladige bloemen.

    Volgens Edwin zullen handelaren niet snel oog hebben voor dit unieke soort. Wij denken echter dat de echte vakidioten enthousiast zullen worden van dit bijzondere product. Dubbelbloemige Hortensia’s zijn beter geschikt voor de kleinere markt. Bijvoorbeeld voor specialisten die bezig zijn met artistiek bloemwerk. Het mooie van de Lathyria is dat de bollen in z’n geheel te gebruiken zijn, maar ook alleen de bloemtrosjes. Deze zijn fantastisch te gebruiken voor corsages, haardecoraties en ander fijn bloemwerk. Ook op oase blijft deze mooie bloem goed, dat hebben we namelijk getest op ons FloraPodium.

    Het eerste jaar is Edwin gestart met zo’n vijftig planten Lathyria. Dit jaar heeft hij tussen de vijf-en zeshonderd planten staan. Het eerste oogstjaar geeft de plant takken van zo’n 40/50 centimeter. Het tweede oogstjaar geeft de plant toch wel stelen met een serieuze lengte van 70/80 centimeter. De Lathyria wordt net als de andere soorten vermeerderd uit stek.

    Op dit moment is Edwin de enige kweker die dit soort heeft staan, waardoor het echt een exclusief product is. Edwin zelf is enorm enthousiast over het product, maar wil niet te hard van stapel lopen. “De lat moet niet te hoog gelegd worden, het product moet zichzelf eerst bewijzen.”

    Net als vele andere soorten kleurt ook deze variant in het najaar door, net zoals de Lathyria ‘Classic’. De ‘Classic’ varianten hebben vaak een wat ‘klassieker’ karakter, doorgekleurd met groene, rode, bruine of zelfs grijze tinten. Deze variant is prachtig in de herfst. Over het algemeen zijn deze bloemen wat harder en daardoor sterker. Ze kunnen na enkele weken op het water te hebben gestaan ook droog als decoratie worden gebruikt.

    Ook voor de Lathyria is verzorging erg belangrijk. Gebruik altijd een schone vaas. Vul deze met wat warm water en heestersnijbloemenvoedsel. Vul de vaas regelmatig bij. De classic/doorgekleurde variant kan gedroogd worden. Zet deze eenmalig op een klein laagje water. Daarna niet meer bijvullen en rustig laten staan. Net zoals alle Hortensia’s kan ook de Lathyria slecht tegen tocht.

    Logo Nooitgedach

    Teeltwijze

    Het productieseizoen van de Hortensia’s is van april tot november. Nieuwe Hortensiaplanten worden geleverd in oktober, deze worden gelijk overgepoot in een grotere pot, waarna ze worden uitgezet in de kas. In februari begint de plant echt goed te groeien. Zodra het warmer en lichter wordt, kunnen de eerste stelen gesneden worden.

    Eén deel van de kassen wordt gestookt en het overige deel blijft relatief koud. Dit is ten eerste ten behoeve van de arbeidsspreiding. De tweede reden heeft te maken met de zogeheten ‘zomersnoei’. Sommige planten moeten namelijk voor 1 juli leeg gesneden zijn, anders geven ze het komende jaar alleen blad en geen bloemen. Deze soorten zijn dan ook niet verkrijgbaar als ‘classic’, omdat ze simpelweg de kans niet krijgen om door te kleuren. Bij de koude soorten is er altijd zekerheid van een bloei. Dit zijn dan ook de soorten die wel langer op de plant kunnen staan en door kunnen kleuren.

    ‘s Morgens maakt Edwin een ‘kniplijst’. Hierop staan de aantallen, soorten en welke kopmaat hij deze dag gesneden wil hebben. Deze worden geselecteerd uit het gewas, gesneden en in de kas zelf al gebost waardoor ze direct op water gezet kunnen worden met heestervoeding. Naast deze ‘kniplijst’ probeert Edwin zo flexibel mogelijk te werken en ook de last minute wensen en bestellingen tot in de puntjes te verzorgen.  

    Naast de optimale ‘klantenservice’ en het streven naar de hoogste kwaliteit Hortensia’s houdt Edwin zich ook bezig met een stukje duurzaamheid. Keurmerken en certificaten vindt hij niet belangrijk. Hij wil de teelt vooral naar zichzelf kunnen verantwoorden. De laatste jaren hebben vele Hortensia kwekers last van ‘Trips’, een klein beestje dat voor flinke schade kan zorgen in het gewas. Maar Edwin kan dit goed onder controle houden met biologische bestrijding.

    Van roze naar blauw

    Tijdens onze rondleiding komen we, naast de Lathyria, nog een aantal prachtige soorten tegen in de kas bij Edwin. Ons oog valt op een aantal prachtige blauwe soorten. We kennen allemaal het probleem dat deze planten in onze tuin roze kleuren. Wij maakten daarom van de gelegenheid gebruik en vroegen aan Edwin hoe dit nu kan. Hij vertelt ons dat een blauwe Hortensia van origine roze is. Door het toevoegen van aluminium sulfaat/ kalium aluminium kleuren de bloemen blauw. Welke kleur blauw de bloem wordt, ligt aan het roze soort dat gebruikt is. Door deze toevoeging zijn er de afgelopen jaren een behoorlijk aantal nieuwe soorten Hortensia’s ontstaan. Als de voorraad aluminium opraakt in de plant, kleurt deze weer terug naar de oorspronkelijke roze kleur.

    Het toevoegen van de hoeveelheid aluminium is een nauwkeurig klusje. De hoeveelheid voeding en hoeveelheid aluminium speelt een grote rol in de kleur van de bol. Als je te voorzichtig bent, wordt de bol lichter van kleur. Het kan hierdoor zijn dat er elk jaar toch iets kleurverschil in het soort is. Te veel aluminium is ook niet goed. Hierdoor loopt de plant wortelschade of groeistoornissen op.

    Wij vroegen ons af of het witte bed Hortensia’s ook zou verkleuren door de aluminium. Deze verkleuren echter niet door het toevoegen van aluminium, vertelt Edwin. Hij heeft alleen het gevoel dat de kop wat harder wordt.

     

     

    FloraPodium, 06 juni 2018

    Image
    Image
    Image

    Video

    Contact

    Legmeerdijk 313
    1431 GB Aalsmeer
    Tel.: +31 (0)297 386 116
    The Netherlands

    Follow us

    facebook witfacebook

    instagram overinstagram

    icons8 pinterest 48

    pinterest

    icons8 youtube 48

    YouTube