Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  Helianthus annuus 'ProCut® White nite'

  Kalender

  Deze Hilanthus is beschikbaar van juni tot eind september

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Vincent van Gogh, de wereldberoemde schilder, staat onder andere bekend om zijn prachtige zonnebloemschilderijen. Deze grote vrolijke bloem is, mede dankzij hem, dan ook wereldwijd bekend. Ons doen deze prachtige schilderijen denken aan de mooie landschappen in Frankrijk, waar de heuvels vol staan met zonnebloemen en je een echt zomers gevoel geven.

  Wij gingen op bezoek bij kwekerij Van Boksel Agro Service V.O.F. waar Jan van Boksel deze internationale schoonheid teelt. Wij maakten kennis met de meest mooie soorten zonnebloemen en voor even waanden wij ons in het zonnige Frankrijk. Helaas regende het vreselijk hard deze dag en werden wij geconfronteerd met ons eigen Nederlandse klimaat. Het romantische vakantie sfeertje ging gelijk verloren. Toch wilden wij alles weten over de teelt van deze zomerse bloem en hoe deze toch te telen is in ons eigen klimaat.

   

  Stand van de bloemknop

  Een van de meest bekende eigenschappen van de Zonnebloem is de stand van haar vrolijke koppie. De zonnebloem is een echte zonaanbidster, zij draait haar hoofd mee met de stand van de zon. Ook op de vaas zie je dit gebeuren. ’s Avonds, als de zon ondergaat, kijkt de kop naar het oosten. Hier wacht zij totdat de zon weer opkomt. Niet elke bloemist is een liefhebber van zonnebloemen in een boeket. Zonnebloemen zijn eigenwijs en de koppen vallen niet altijd zo mooi in een boeket als de bloemist zou willen.

  Opvallend aan de zonnebloemen van het Vincent® assortiment dat Jan teelt, is de manier hoe de bloem op de steel staat. Deze zonnebloemen laten namelijk hun kopje niet ‘hangen’, maar staan omhoog, waardoor ze je trots aankijken als ze in de vaas staan.

   

  De Zonnebloem

  Iedereen herkent de zonnebloem voornamelijk aan haar mooie zomerse gele kleur. Door de veredeling zijn er de afgelopen jaren meerdere kleuren zonnebloemen op de markt gebracht. Rood en oranje zijn geen vreemde kleuren meer.

  Jan teelt momenteel acht verschillende soorten zonnebloemen. Elke soort is uniek en onderscheidt zich op haar eigen manier. Eén van deze soorten heeft een kleur waar we in de bloemenwereld langzaam kennis mee gaan maken. De Helianthus ProCut ‘White Nite’. De naam zegt het al, deze zonnebloem is wit.

  De unieke kleur van deze bloem was voor ons een goede reden om dit product eens uit te lichten en in onze spotlights te zetten.

  ‘White Nite’ opent haar bloemen met een romige vanillekleur die met een paar dagen zonlicht doorkleuren naar wit. In contrast met het donkere midden en de fris groene bladeren, geeft dit een verbazingwekkend effect.

  Het grote veld vol met ‘White Nite’ maakte, ondanks de regen, op ons een verpletterende indruk. Waar de meeste zonnebloemen donkergroen blad hebben, kenmerkt dit soort zich door haar frisse lichtgroene bladeren. Het lieflijke zachtgroene blad en de romig wit gekleurde bloemen maken deze zonnebloem speciaal en betoverend. Echt een plaatje in elke bloemenstal!

   

  Tip van Jan

  Zonnebloemen zijn zonaanbidders, maar niet in de vaas. Mocht het toch zo zijn dat bijvoorbeeld door de zon de zonnebloemen onverhoopt slap gaan hangen, kan men de bloemen het beste een nachtje buiten zetten. "Je zult zien dat ze dan weer helemaal bijkomen!" aldus Jan. Ook helpt afsnijden en op warm water zetten om de zonnebloemen weer op te laten trekken.

  van boksel

  De teelt

  Toen Jan van Boksel nog volop met zijn neus in de studieboeken zat, was hij daarnaast al veel aan het werk. Snel na het afronden van zijn opleiding heeft hij van zijn gespaarde geld op zijn eenentwintigste een kas laten bouwen in het mooie plaatsje Hedel. In deze omgeving is de kwekerij in de periode van 2003 tot nu erg groot geworden en ze hebben nu al ruim 60 ha tot hun beschikking!

   

  Veel grond

  Jan teelt zonnebloemen zowel buiten als in de kas. De eerste zonnebloemen in het seizoen kunnen gesneden worden in de eerste weken van juni. Deze worden in de kas geteeld. Half juni komen de eerste zonnebloemen van buiten (afhankelijk van het weer uiteraard). Over het algemeen is de kwaliteit van de buiten zonnebloemen beter dan van de zonnebloemen uit de kas. De bloemen zijn wat meer afgehard, zoals we dat noemen. De knoppen zijn vaak ook groter.

  Elke acht weken zaait Jan nieuwe zonnebloemen, die hij vervolgens zelf in het land zet. Het zaad van de witte zonnebloemen wordt geleverd door Evanthia, een zaadleverancier. Jan is een echte seizoenskweker. Naast de zomerse zonnebloemteelt, kweekt Jan chrysanten in de herfst en pioenen in het voorjaar.

   

  Pollenloos en vermeerdering

  De cultivar ProCut ‘White Nite’ komt van de Amerikaanse veredelaar Tom Heaton. Maar twee bedrijven in Nederland hebben dit bijzondere soort op dit moment in productie. De eerste soorten witte zonnebloemen (in algemene zin), zijn zowel in teelt als in vaasleven nog niet perfect, maar zeker wel opkomend populair onder de bloemisten.

  Ook al zien we liever een wat langer vaasleven van dit soort, deze bijzondere zonnebloemvariant is zeker de moeite waard om te laten shinen. Heel geschikt voor bijvoorbeeld een bruiloft, een groot evenement of een andere speciale gelegenheid; ‘White Nite’ is uniek, bijzonder en door haar kleur eigenlijk overal voor te gebruiken. 

  De bloem heeft geen stuifmeel, maar wordt wel door middel van zaad vermeerderd. Dit kan omdat het product zowel een ‘mannetje’ als een ‘vrouwtje’ is. Dit wordt F1 Hybride genoemd. Hierdoor worden er toch zaden ontwikkeld, ook al heeft het product geen pollen. Ideaal voor mensen met hooikoorts of allergie klachten.

   

  Gelderse rivierklei

  Hedel is een plaatsje, dat grenst aan de rivier de Maas. De grond waar Jan teelt bestaat dan ook voornamelijk uit rivierklei.

  Hij vertelde ons dat deze klei van nature veel voedingsstoffen bevat, waardoor de bloemen een mooie bladkleur krijgen. De zonnebloemen in de serie van Vincent’s Choice, zijn dan ook sterk, groeikrachtig en minder gevoelig voor de daglengte in vergelijking met andere zonnebloemen. Hierdoor is het mogelijk om het gehele seizoen te zaaien en te oogsten. Heerlijk toch, om in de beschikbare periode altijd topkwaliteit in huis te halen.

   

  FloraPodium, 27 juni 2019

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube