Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image

  Glorious Gloriosa

  Weelderig, sierlijk, chique, exclusief, onderscheidend, romantisch en uitermate geschikt voor hoogwaardig bloemwerk: de Gloriosa! We ontmoetten Antoine Hoeijmakers van kwekerij Glorious Gloriosa op de Trade Fair afgelopen november. Antoine is de enige Nederlandse kweker die jaarrond Gloriosa teelt. Hoog tijd om eens een bezoekje te brengen aan deze gepassioneerde kweker.

  Glorious Gloriosa
  Antoine en Anja Hoeijmakers hebben twintig jaar Alstroemeria’s geteeld. Tien jaar geleden kregen zij de mogelijkheid om het bedrijf te verplaatsen en een nieuwe teelt te introduceren. Antoine wilde zich meer richten op de niche teelt. Niet groot, maar wel exclusief. Hij kwam in contact met een Gloriosa kweker in Groessen die wilde gaan afbouwen. Dit was een uitgelezen kans voor Antoine en Anja om deze bijzondere teelt over te nemen en afscheid te nemen van de Alstroemeria’s. In Nederland zijn er maar vier kwekers die Gloriosa telen, waarvan Antoine de enige is die jaarrond productie heeft. Van Gloriosa is geen plantmateriaal te verkrijgen, hierdoor blijft het een exclusief product en blijft haar waarde behouden.

  Vier soorten Gloriosa
  Gloriosa is een knolgewas dat haar oorsprong vindt in Afrika en Azië. Heel ver in het verleden zijn deze twee soorten gekruist. Uit deze kruising komt de huidige Gloriosa Rotschildiana voort. In de loop der jaren zijn er een aantal soorten bij gekomen. Antoine en Anja telen nu vier soorten:

  images/glorious-gloriosa/glorious-gloriosa-3-van-55.jpg

  Gloriosa Rotschildiana (80%)

  Dit is de meest bekende Gloriosa. Zij staat bekend om haar prachtige diep roze/rode bloembladeren overlopend naar geel in het hart.

  images/glorious-gloriosa/glorious-gloriosa-3-van-55.jpg

  Gloriosa 'Twin Colour'

  Twin Colour is een dubbelkleurige Gloriosa. De hoofdkleur van deze vrolijke bloem is geel. Aan de achterkant van het bloemblad heeft ze een prachtig zalmkleurige nerf. Dit soort is vooral heel populair rondom de Pasen.

  images/glorious-gloriosa/glorious-gloriosa-23-van-55.jpg

  Gloriosa 'Exotic Orange'

  Deze Gloriosa heeft een prachtige zacht oranje kleur, overlopend naar een geel hart. Dit soort is ook jaarrond verkrijgbaar en komt steeds meer vraag naar.

  images/glorious-gloriosa/glorious-gloriosa-6-van-55.jpg

  Gloriosa 'Exotic Pink'

  Een prachtige roze Gloriosa met een zacht gele rand aan het bloemblad. Een exclusief soort waar Antoine meer plantmateriaal van aan het maken is.

  Valentijn

  Gloriosa is een sierlijke, aparte bloem waardoor een boeket gelijk een exclusieve uitstraling krijgt. Het is een high end product waar een bloemist zich echt mee kan onderscheiden. In Zimbabwe is de Gloriosa de nationale bloem en wordt ze ‘vuurlelie’ genoemd. En dat is natuurlijk niet voor niks. Deze vurige gevlamde bloem geeft romantiek een exotisch tintje en laat de liefde stralen! Ideaal voor het perfecte Valentijnsboeket!

  Image
  Image

  Teelt 

  Antoine heeft een passie voor ondernemen: “Alle aspecten hierin fascineren mij. Het zoeken naar verbetering en veranderingen. We willen niet zo zeer groter worden, maar er wel binnen dit bedrijf de maximale productie uithalen met een goede kwaliteit. Afhankelijk van de vraag van de markt doen we wat we kunnen en als er meer nodig is, dan gaan we dat proberen in te vullen.”

  Arbeidsintensief
  Gloriosa is een prachtig, maar kwetsbaar product. Het hele teeltproces gebeurd handmatig en dat maakt deze teelt enorm arbeidsintensief. Gloriosa is een klimplant en groeit op de kwekerij in gaas. Elke week worden de pluizen verwijderd en de aangegroeide takken naar de juiste kant van het gaas begeleid, zodat ze niet helemaal in elkaar vergroeien.
  Nadat de knollen gepoot zijn, duurt het zo’n acht à negen weken voordat de eerste bloemen gesneden kunnen worden. Eén tak geeft ongeveer tien knoppen. De eerste vijf bloemen worden gesneden als monobloem (25/30cm). De top van de tak groeit door tot 65-90 cm en wordt verwerkt met meerdere bloemen aan en tak.
  De geoogste takken blijven nog vijf maanden staan. In deze tijd vormt de knol twee nieuwe knollen. Na deze vijf maanden worden de knollen gerooid, gesplitst en geprepareerd om opnieuw te kunnen gebruiken voor de potplanten of de snijbloemen. Op deze manier is Antoine geheel zelfvoorzienend in zijn eigen plantmateriaal.

  Houdbaarheid en verzorging
  We waren aangenaam verrast over de houdbaarheid van de Gloriosa. Op het oog lijkt het een hele kwetsbare tere bloem. Maar nadat de bloemen de hele week op de Trade Fair hadden gestaan, hebben ze zeker nog een dag of tien op het FloraPodium mogen stralen. Antoine geeft aan dat de korte monobloemen een dag of tien op de vaas staan, de lange tak twaalf tot veertien dagen. Het afrijpingsproces van de bloem is hetzelfde, zowel op de korte als de lange tak. De korte takken hebben echter maar één bloem en de lange meerdere, dus als de onderste bloem is uitgebloeid komen de andere nog open en heb je er langer plezier van.
  De bloemen hebben een exotische achtergrond, het is belangrijk dat ze niet weggezet worden bij temperaturen onder de 7°C. Bij te koude temperaturen ontstaan er zwarte vlekken op het blad.
  Meer verzorgingstips kunt u terugvinden op de website van Glorious Gloriosa.

  Image
  Image

  MPS

  Antoine is MPS A en MPS Gap gecertificeerd. Gloriosa is een gewas dat weinig last heeft van ziektes. Gloriosa is licht giftig; niet zo giftig dat mensen of huisdieren er last van hebben, maar kleine schadelijke insecten wel. Hierdoor is er weinig bestrijding nodig en kan Antoine zijn gewas voor het grootste deel met biologische bestrijding onder controle houden. De laatste jaren komen er steeds meer rupsen en motjes, hier heeft Antoine paarse vanglampen voor hangen.

  Watersysteem
  In elke kap staat een weegschaal waar de planten op staan. Aan de hand van het gewicht wordt er voorzien in de waterbehoefte van de plant. Dit is een heel nauwkeurig systeem, kan per kap geregeld worden en geeft precies de juiste hoeveelheid water, waardoor er geen drainwater is. Het water wat de planten krijgen is regenwater, waar meststoffen aan toegevoegd zijn.

  Prettige werksfeer
  Naast snijgloriosa teelt Antoine ook Gloriosa in pot en Mandevilla. Mandevilla is niet direct een exclusief product, maar arbeidstechnisch past het ontzettend goed naast de Gloriosa teelt en het wordt enorm goed gewaardeerd. Door deze combinatie kan hij het werk onder het personeel goed verdelen en dat vindt hij belangrijk. “We willen een prettige werksfeer, als de mensen het naar hun zin hebben op het bedrijf dan hebben wij dat ook en gaan wij iedere dag met plezier naar het bedrijf.”

  FloraPodium, 27 januari 2022

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube