Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Delphinium elatum 'Jewel'

  Kalender

  De Delphinium elatum 'Jewel' is beschikbaar van april tot en met december

  VBN code: 18208

  Barendsen kleurcode: 288

  Lengte: 120 cm

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  FloraPodium was op bezoek bij het bijzondere bedrijf ‘B. den Bleker’. Bas den Bleker is als kweker begonnen met het telen van zomerbloemen. Twintig jaar geleden is hij overgegaan op het telen van Delphiniums. Hij wilde gewoon iets anders! Een product dat hem als kweker zou onderscheiden van de rest, zodat hij zou opvallen in de menigte. Deze zoektocht leidde hem naar de Delphinium. "Ik koos deze bloem gewoon vanwege zijn prachtige schoonheid," vertelt Bas, “hoewel ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn…

   

  Een stukje geschiedenis

  De Delphinium (afgeleid van het Latijnse woord Dolfijn en afkomstig van de ranonkelfamilie) komt al heel wat jaren voor in “onze” tuin. Omdat de Delphinium geen geneeskrachtige functie heeft, of als voedsel gebruikt kan worden, was deze bloem vroeger niet interessant voor de tuinbouw. Pas in de 16e eeuw werden planten om hun schoonheid geteeld.

  In deze tijd duiken ook de eerste afbeeldingen op van de meerjarige blauwe Delphinium elatum (zoals wij die nu kennen) in de plantenboeken. Nog niet gelijk als ‘Delphinium’, maar omschreven als ‘Aconitum lycoctotum 'Flore Delphinii’. Hieruit is de geslachtsnaam Delphinium ontstaan. Van nature groeit deze bloem in de Alpen en Pyreneeën.

   

  Delphnium ‘Jewel’

  Er zijn wereldwijd meer dan 250 verschillende soorten Delphinium. Wij willen jullie graag voorstellen aan de Delphinium elatum ‘Jewel’.

  Deze elegante schoonheid onderscheid zich door haar mooie paarse kleur. Met regelmaat ontstaat de discussie of de bloemen nu paars of blauw zijn. De kweker noemt de kleur overtuigend paars met een blauwer vlak erin. Maar beoordeel vooral zelf de kleur van dit prachtige product.

  De Delphinium elatum Jewel heeft een lange en stevige stengel, waardoor dit soort uitermate geschikt is voor groot, uitbundig bloemwerk.

  Goede verzorging is heel belangrijk voor deze gevoelige bloem. De Delphinium is erg gevoelig voor bacteriën. Een schone vaas en zeer regelmatig (om de dag) het water verversen is heel belangrijk. Daarbij is het verstandig om de steel elke keer een stukje af te snijden, zodat de wond vers blijft.

  Naast de lange en stevige steel, valt dit soort op om de hoeveelheid knoppen die de bloem heeft. Uiteraard hebben wij dit product getest op het FloraPodium.

  Dit product is haar naam zeker waardig. Een prachtig sierlijk, stijlvol en elegant product met een mooie kleur, een goede houdbaarheid en alle knoppen die stuk voor stuk open komen. “Met recht een juweeltje om mee te mogen werken.”

  Teeltwijze

  De Delphinium kan worden vermeerderd vanuit zaad, weefselkweek, stek en deling. Bas hanteert, op het zaaien na, alle manieren om zijn planten te vermeerderen. De planten worden hier kwalitatief beter van. Bij het gebruik van weefselkweek kan het wel twee jaar duren, voordat er nieuwe plantjes groeien. De stekjes daarentegen groeien sneller, en worden vaak in december en januari geplant.

  De groei van deze teelt is erg afhankelijk van het licht. In de wintermaanden groeit de plant traag. In de lente, als het wat warmer wordt en er meer licht is neemt de groei een enorme spurt, waardoor de eerste bloemen meestal in april gesneden worden.

  Iedere variëteit Delphinium kent zijn eigen verhaal. Bas maakt een uitgebreid schema voor het kweken en telen van bloemen. Op deze manier kan hij in de zomer iedere dag bloemen produceren.

  Ook Bas ontkwam niet aan de verscherpte milieueisen die zijn doorgevoerd de afgelopen jaren. Hij heeft daarom een machine gekocht die het opgevangen regenwater reinigt. Ook gebruikt hij biologische bestrijdingsmiddelen voor de planten. Echter is hij ervan overtuigd dat gezonde zaadjes tot gezonde planten zullen uitgroeien.

  Bas krijgt bij zijn werk hulp van een tiental medewerkers. Zijn bedrijf is de afgelopen jaren flink gegroeid. Bas is met recht trots op wat hij tot nu toe heeft gedaan en bereikt heeft. Zijn Delphiniums gaan naar alle delen van de wereld en worden gebruikt bij grote bruiloften, verschillende koningshuizen en Sultans.

   

  Moeilijke teelt

  De Delphinium is een zeer moeilijke bloem om te telen. Elke variëteit heeft zijn eigen teeltwijze waarbij je vooral de hoogte van de bloem nauwlettend in de gaten moet houden. De bloem mag van Bas niet langer dan 120 cm worden. De kans op breuk wordt naarmate de lengte van de steel toeneemt, steeds groter.

  Het wordt steeds moeilijker om aan de vraag van de Delphinium te voldoen, maar dat weerhoudt Bas er niet van de productie door te zetten. Het is niet altijd even makkelijk om deze teelt te realiseren, Bas wordt namelijk elk jaar geconfronteerd met problemen. Er zijn met regelmaat planten die uitvallen of planten die te weinig bloemen geven. Dit verschilt ook nog eens per soort. Een echte oorzaak hiervan is er eigenlijk ook niet, waardoor het lastig is deze uitval aan te pakken. Voor Bas een uitdaging om deze prachtige teelt te optimaliseren en verbeteren.

  Door alle problemen in deze teelt vreest Bas dat de Delphiniums ooit zullen uitsterven. Maar Bas geeft niet zomaar op en blijft een uitdaging zien in deze sierlijke bloem.

   

   

  FloraPodium, 16 mei 2018

  Image
  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube