Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image
  Image

  Gladiolen

  De Ridder Bloemen en Bloembollen

  De gladiool heeft een lange geschiedenis en vele symbolische betekenissen. Ze staan symbool voor kracht, doorzettingsvermogen, sterk karakter, overwinning en trots. Gladiool komt uit het Latijn: Gladius, wat zwaard betekent. Dit is natuurlijk terug te zien aan haar zwaardvormige uiterlijk. Het spreekwoord ‘de dood of de gladiolen’ kent natuurlijk iedereen. Alles of niets, erop of eronder. Dit spreekwoord komt uit de tijd van de Romeinen, toen de gladiatoren tegen elkaar moesten zwaardvechten in de arena.
  Van origine groeien deze bloemen voornamelijk in Zuid-Afrika, waar ze geroosterd gegeten werden of voor medicinale doeleinden gebruikt werden.
  In Nederland is deze bloem vooral bekend van de jaarlijkse vierdaagse in Nijmegen, bij de finish krijgen alle deelnemers gladiolen uitgereikt op de ‘Via Gladiola’.
  Léon en Carolien de Ridder vertelden ons alles over hun bedrijf en de teelt van deze sierlijke bloemen.

   

  De Ridder bloemen- en bloembollenkwekerij

  Van oudsher worden er bloembollen geteeld bij De Ridder. Deze geschiedenis gaat vele generaties terug. Rond 1970 startte de vader van Léon en Jacques met de teelt van diverse soorten zomerbloemen, waaronder groot- en kleinbloemige gladiolen. Halverwege de jaren ’80 sluiten Léon en zijn broer Jacques aan bij vader Hein in het bedrijf.
  Vandaag de dag teelt De Ridder diverse soorten tulpen voor de retail en een uitgebreid assortiment gladiolen voor het hoge segment.

   

  Dankbare bloem

  Gladiolen zijn niet alleen populair om hun rijke geschiedenis en hun symbolische karakter. Door het enorme kleurenpalet dat deze bloem kent is er voor elke gelegenheid wel een passend soort. Gladiolen zijn sterk, sierlijk en doordat de bloemen één voor één open komen is het ook nog eens ontzettend dankbare bloem om in huis te hebben of te gebruiken voor een evenement als decoratie. Gladiolen zijn bloemen die je niet teleur zullen stellen.

   

  Teelt

  Léon en Carolien hebben een strak teeltschema. In 13 fases (van begin maart tot eind juli) worden de knollen gepoot. In totaal zijn dat 35 soorten in 12 verschillende kleuren. De Ridder streeft ernaar om het hele seizoen een mooi assortiment aan te bieden in alle kleuren.
  De eerste bloemen worden half juni geoogst, de laatste komen eind oktober/begin november van het land.
  Gladiolen zijn niet de makkelijkste gewassen om te telen. Ze zijn gevoelig voor ziektes, waardoor er snel uitval is. Een goede, gezonde bodem is enorm belangrijk voor een mooie kwaliteit gladiool. Elk jaar poot Léon zijn knollen dan ook op een ander stuk grond, zodat zijn knollen elk seizoen op voedingsrijke grond kunnen groeien.

  De Ridder gladiolen zijn lang en van het zware segment wat de teelt enorm arbeidsintensief maakt. Zodra de bloemen uit de grond getrokken zijn, worden ze gesorteerd, afgesneden en gebost. Deze bossen worden door een speciale wagen opgehaald. De bossen worden in fust gezet en gaan daarna gelijk de koelcel in, klaar voor transport.
  Duurzaamheid staat bij De Ridder hoog in het vaandel, ze doen er dan ook alles aan om het bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken. De Ridder Bloembollen is MPS-A+, Global-GAP en GRASP gecertificeerd.

   

  Nieuwe kansen door de pandemie

  Léon en broer Jacques zijn echte ‘liefhebbers’, zoals Léon zichzelf omschrijft. Ze willen een mooi product telen van hoogwaardige kwaliteit, waarbij service en betrouwbaarheid ontzettend belangrijk is. Toen in 2020 de Covid pandemie losbrak moest iedereen behoorlijk schakelen in het bedrijf. De markt ging onderuit en De Ridder kon, net als vele andere kwekers, hun bloemen niet meer kwijt. Carolien, werkzaam in het financieel management, nam de touwtjes in handen en richtte zich volledig op de directe verkoop van hun producten. Covid bood nieuwe kansen! Een andere manier om met klanten om te gaan, een andere manier om een bedrijf te leiden en een andere manier om jezelf in de markt te profileren. En dit pakte verrassend goed uit!
  Aankomend seizoen is het derde seizoen dat Léon en Carolien op deze manier te werk gaan. Groter worden is niet zo zeer aan de orde de komende jaren. De Ridder zet in op een goede relatie met hun klanten, een fijne samenwerking, betrouwbaarheid uitstralen en mooie hoogwaardige producten leveren.

   

  FloraPodium, 11 augustus 2022

  This image for Image Layouts addon

  Deze foto is onderdeel van het kwekersvrouwen fotoproject. Fotograaf: Marieke Treffers Fine Art Photography

  This image for Image Layouts addon

  Gladiolus 'Ballino'

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Gladiolus 'Sugar Babe'

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Gladiolus 'Kio'

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Gladiolus 'Astarte'

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Gladiolus 'Fairytale Pink'

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Gladiolus 'Prince of Orange'

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Gladiolus 'Red Balance'

  Image
  This image for Image Layouts addon

  Gladiolus 'Stormy'

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube