Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

  Cymbidium 'Ice Cascade'

  Kalender

  De Cymbidium ‘Ice Cascade’ is beschikbaar van oktober tot en met maart.

   

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  We sloten het jaar 2019 af met een uitgave van de  snij-Cymbidiums ‘Margot’. Orchideeën zijn wereldwijd heel geliefd bij de mensen thuis of als arrangement voor een speciale gelegenheid. De orchidee kent een groot aanbod van vele verschillende soorten en kleuren. Om mensen hiervan bewust te maken, mag de Cymbidium als bloeiende plant niet ontbreken in de uitgaven van FloraPodium. We gingen op bezoek bij Leo en Trees van LZ Orchidee, waar we warm ontvangen werden en mooie verhalen te horen kregen over de Cymbidium.

   

  Een beetje anders

  De Cymbidium is oorspronkelijk een koude orchidee. De meeste Cymbidiums zijn afkomstig van het Himalayagebergte waar ze groeien op zo’n  1500 tot 2200 meter hoogte. Ze groeien op dode bomen en rotswanden in Taiwan, Vietnam en China. De Cymbidium Cascade staat nog steeds dichtbij zijn botanische voorouders  en staat symbool voor vriendschap en respect.

  Tegenwoordig zijn er meer dan 1.000 soorten Cymbidiums, die jaarrond verkrijgbaar zijn. Echter, van de Cymbidium ‘Cascade’ zijn er nog niet veel soorten beschikbaar. De Cascade Cymbidium is in tegenstelling tot vele andere soorten orchideeën, een aardorchidee. Dat wil zeggen dat hij met zijn wortels de voeding onttrekt uit de aarde en niet met luchtwortels uit de lucht.

   

  Geen plant voor de warme huiskamer

  De Ice Cascade bloeit één keer in het jaar tussen de 3-10 weken afhankelijk van de temperatuur. De plant kan jarenlang decoratief zijn met prachtige bloemen tijdens de wintermaanden. De beste temperatuur om de plant in te houden is tussen de 13 graden (bloei 12 weken) en 23 graden (3 weken).  Het is een sterke plant die graag groeit in een lichte en koudere omgeving in een serre, hal, slaapkamer huiskamer of tuin. De plant is ook uiterst geschikt om buiten in de tuin te zetten. Zolang de temperatuur buiten buiten niet onder de 5 graden komt, kan hij een prominent plekje in de tuin krijgen en kan er nog lang genoten worden van de prachtige waterval aan bloemen.

   

  Creatief

  Trees is een enorm creatief persoon. Naast de werkzaamheden in de kwekerij, geeft zij in de wintermaanden workshops in de daarvoor ingerichte ruimte. Hier worden bloem- en mozaïekworkshops gehouden. Deze mooie grote ruimte, in huiselijke sfeer, geeft veel rust en inspiratie. Met haar creativiteit is ze ook verantwoordelijk voor de webshop. Daar is het ook belangrijk dat er mooie foto’s en sfeerbeelden gebruikt worden voor een goed en fris resultaat. De webshop is dan ook helemaal up to date met mooie foto’s en veel informatie over de Cymbidium. Maar ook samen is het duo erg creatief. Voor een beurs hebben zij een standaard ontwikkeld met een passende pot die opgehangen kan worden. In deze mooie ringen komen de planten het beste tot hun recht. Deze ringen zijn nu ook in de verkoop gegaan.

   

  Geschikt voor een winterbruidje

  Ben je fan van sneeuw, koude dagen, feest en dus heel veel gezelligheid? Een winterhuwelijk is dan echt iets voor jou! Weddingplanners hebben vaak genoeg tijd in de winter en alle locaties zijn in de mooiste sfeerverlichtingen gestyled. Bij een winterwedding hoort ook gewoon een winterse bloem! Een ‘Cascade’, de naam zegt het al: een waterval aan bloemen die uiterst geschikt zijn om als bloemenrank te gebruiken in een bruidsboeket. Al enkele jaren verkopen Leo en Trees de Cascade Cymbidium als snijbloem. Dit jaar willen ze dit op beperkte schaal wat groter opzetten.

   

  logo LZ orchidee

  Verzorging

  Met de juiste verzorging zal uw Cymbidium u jarenlang belonen met prachtige bloemen in de wintermaanden. Leo vind het erg belangrijk om de speciale verzorging aan de consumenten/eindklanten te vertellen. Ze hebben daarom speciaal stickers ontworpen die ze op de planten te plakken. Ze vinden het belangrijk dat de planten zo goed mogelijk verzorgd worden, want hoe ouder de plant, hoe mooier en voller hij wordt. Op de website van LZ Zwinkels https://www.lzorchidee.nl/en/info/care-tips staan uitgebreide verzorgingstips over de verzorging van de plant. Hier vatten wij de belangrijkste tips even kort samen:

  • Plaats de Cymbidium op een lichte plek in de kamer of serre.
  • De ideale temperatuur tijdens de bloei ligt tussen de 13 en 20 graden. Bij 13 graden kan de plant wel tien weken bloeien, bij 23 graden zal dit niet meer dan drie weken zijn.
  • Vermijd een standplaats boven de verwarming. Als uw plant voor een raam op het zuiden staat, pas dan op dat de bladeren in het voorjaar en de zomer niet verbranden door het directe zonlicht.
  • De Cascade Cymbidium heeft meer water nodig dan vele andere orchideeën, omdat het een aardorchidee is en geen epyfiet. U kunt de Cascade Cymbidium ongeveer hetzelfde behandelen als andere potplanten.
  • De Cymbidium heeft in de wintermaanden zeer weinig mest nodig. In het voorjaar, als de plant uitgebloeid is en er zich nieuwe scheuten ontwikkelen, mag er regelmatig bemest worden met een mengmeststof die voldoende stikstof (N) bevat.
  • Als de plant bijna uit zijn pot barst, dan is het tijd om de plant te verpotten. Zoek een hoge pot uit, want hierin groeien de wortels van de Cascade Cymbidium het best. Gebruik een luchtig mengsel, maar zeker geen gewoon orchideeën mengsel. Voor Cymbidiums houdt dit mengsel te weinig water vast.
  Image
  Image
  Image

  De teelt

  In het jaar 1995 ging Leo samen met zijn vrouw Trees over van het kweken van groenten op het kweken van snijcymbidiums. Op een beurs kwamen ze een exemplaar van de Cascade Cymbidium tegen en dat was liefde op het eerste gezicht. In 2005 begonnen ze dus met het kleinschalig telen van deze soort. Toen ze in 2007 te horen kregen dat ze weg moesten van hun oude locatie, was het besluit snel gemaakt: van een kwekerij van 20.000 vierkante meter stapten ze over op een kwekerij van 6.000 vierkante meter, exclusief gericht op het telen van Cascade Cymbidiums.

   

  Het proces

  Op dit moment staan er ongeveer 30 verschillende soorten Cymbidiums op de kwekerij, waarvan er nu 12 geschikt zijn voor de verkoop. Het is namelijk een hele uitdaging om ze in bloei te krijgen als je ze veredeld hebt. Het duurt wel 5 jaar voordat je beloond wordt met een bloem.

  Op de kwekerij staan er per jaar 40.3000 planten in de opkweek, 39.000 planten in de afkweek en ongeveer 38.000 planten voor de verkoop. De planten worden geoogst als er ongeveer 1,5 tak in bloei staat. Het hoofdsoort is de prachtige witte Ice Cascade, maar er zijn nog veel meer kleurtjes op de kwekerij te vinden. Al deze bloemen bloeien op verschillende momenten. Net als de Vanda is ook de teelt van deze orchidee niet te sturen. Dit jaar telen ze ongeveer 70% van de planten in het wit en 30% in verschillende kleurtjes. Het doel is om volgend jaar meer gekleurde planten te verkopen zodat de verdeling 50/50 wordt.

   

  Dicht bij de natuur

  Alleen al qua bestrijding staat het product dicht bij de natuur. Omdat de plant oorspronkelijk groeit op koude plekken, is er weinig energie nodig om het product te telen. Daarnaast worden er biologische bestrijders gebruikt voor de trips, schildluis, rupsen en sciara!

  LZ Orchidee is de enige teler in Europa van Cascade Cymbidiums. Leo en Trees hopen dat deze bijzondere planten, net als in Azië, ook bekend worden bij het grotere publiek in Europa. Of zoals Leo het mooi uitdrukt: ‘Deze orchidee is zo bijzonder vanwege het natuurlijke karakter. Als je hem ziet, begrijp je meteen waarom hij symbool staat voor vriendschap.’ Alle nieuwe soorten Cascade Cymbidiums die bij LZ Orchidee worden gekweekt, hebben namen die met vriendschap te maken hebben. Alle nieuwe soorten worden door Leo en Trees zelf veredeld.

   

  FloraPodium, 20 januari 2020

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube