Florapodium

en nl

  Deze week bij Florapodium

  Convallaria majalis

  Image

  Oorsprong

  De Convallaria majalis, ook wel ‘Lelietje ter Dalen’ of ‘Meiklokje’, is een vaste plant die voorkomt in bosrijke gebieden. Ze groeit en bloeit het beste in een vochtige en vruchtbare grond. De sterke, zoete geur van de fijne en zuivere witte klokjes, geeft je een frisse start van het voorjaar.

  In de Middeleeuwen was het bloemetje in Frankrijk al erg bekend, waar het stond voor geluk, vernieuwing en lente. Het lelietje werd toen al snel het symbool voor geluk. Op 1 mei 1561 riep Karel IX de traditie in het leven om voortaan altijd op 1 mei Lelietjes ter Dalen te schenken aan mensen die je voorspoed wil wensen. Vandaag de dag worden in Frankrijk ook nog steeds Lelietjes ter Dalen geschonken op de dag van de arbeid.

  Video

  Verzorging

  De tere steeltjes van een Convallaria kunnen het beste worden ondersteund door een klein zilveren draadje. Op deze manier krijgen de steeltjes wat meer stevigheid en kan je ze beter verwerken in bloemstukken.

  Snij de stelen af voordat je ze in het water zet. Het is erg mooi om een bosje Convallaria bij elkaar te zetten in een vaasje. Eenvoud is nog nooit zo mooi geweest!

   

  FloraPodium, 21 maart 2018

  Image

  Kalender

  De Convallaria majalis is jaarrond beschikbaar.

  Lengte: 30 cm
  Vbn code: Met wortel: *6804, snij Convallaria: 84
  Barendsen kleurcode: 0

  De kweker en zijn product

  Chr. Eggink B.V. is gespecialiseerd in het broeien van de Convallaria majalis. Zij hebben dit bloemetje het hele jaar in productie. Het bedrijf is in 1881 opgericht door C. Eggink Sr. en kent daardoor al een rijke geschiedenis. Wat er nu met het bedrijf gaat gebeuren is nog niet helemaal zeker. Na een aantal generaties mannen, is er nu een generatie vrouwen, die dit bedrijf niet willen overnemen. Maar dit mooie bedrijf moet blijven bestaan! Het is namelijk de enige kweker van dit mooie product die ze het hele jaar door kweekt.

  De Convallaria staat beter bekend als het ‘Lelietje der Dalen’ of ‘Meiklokje’ en wordt in de bloemenwereld veel gebruikt in bruidswerk. De bloeikiemen worden in Frankrijk en Duitsland gekweekt, waarnaar Eggink ze uitbloeit tot een bruikbaar product. De kiemen worden na aankomst in het bedrijf ingevroren op -2,5 Celsius. Iedere week wordt er een partij ontdooid en opgekweekt, wat 2,5 week duurt.

  Op het moment dat de cellen opengaan waar alle producten staan, komt de geur je al tegenmoet. Honderden stekjes Convallaria die wachten op transport. Vooral ’s nachts is dit bloemetje extra sterk van geur. Hier kwamen ze met het knippen van de meeldraden in de nacht met toeval achter. Deze meeldraden werden gebruikt voor de parfumindrustrie. Helaas wordt de geur tegenwoordig gewoon nagemaakt in een fabriek.

  logo Chr Eggink B

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube