Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

  'Wedding & Events'

  Inspiratie Pagina

  Op deze pagina geven wij u steeds een klein inkijkje in de wereld van de Wedding en Events bloemen. Dit kan op verschillende manieren; een bijzonder product waarvan we vinden dat deze bijzonder geschikt is voor evenementen, maar ook wetenswaardigheidjes en nieuwtjes, en vooral ook foto’s van bloemenarrangementen en decoraties ter inspiratie. Heeft u iets bijzonders gezien of gemaakt en wilt u het met ons delen? Stuur dan uw foto’s naar: info@florapodium.com.

  Image
  Image

  Paeonia

  R. Bruins V.O.F.

  Voor sommige kwekers ligt hun passie vooral in hun producten en iets minder in de digitale wereld. Ruben Bruins is er hier één van. Ruben is een kweker die vooral met zijn werk bezig is; telen van mooie pioenrozen, astilbe en andere vaste planten. Voor ons een goede reden om eens een bezoekje te brengen en deze enthousiaste kweker eens op de kaart te zetten.

   

  Ruben en Monique Bruins

  Ruben en Monique Bruins wonen in het mooie plaatsje Smilde in het Noorden van Nederland. Zij telen voornamelijk pioenrozen voor de snij en als plant en vaste planten waaronder Astilbe. Voordat Ruben zelfstandig kweker werd, werkte hij als ZZP-er voor kwekers, hij deed toen zowel onderhoud van de machines als werkzaamheden in het gewas. Toch trok het zelfstandig telen hem wel aan. Op een stukje land van zijn ouders startte hij in 2006 zijn eigen teelt in de snijheesters en pioenen. Na drie jaar bleek dat de pioenenteelt hem beter lag, waarna hij afscheid nam van zijn snijheesters.

  Stukje bij beetje kon hij zijn land uitbreiden, een loods plaatsen en zich volledig richten op zijn eigen teelt. In 2015 verscheen Monique in zijn leven. In 2019 hebben ze besloten om als V.O.F. verder te gaan en niet lang daarna heeft Monique haar baan als apothekersassistent opgezegd om volledig samen met Ruben verder te gaan in het bedrijf.

  Vandaag de dag hebben Ruben en Monique 8,5 hectare pioenen, 9 hectare astilbe en 1,5 hectare andere vaste planten. Dit jaar hebben ze ook een stuk land met eremurus aangepoot om te zien of deze teelt hen ook bevalt.

  Driejarige teelt

  Pioenrozen zijn planten die behoorlijk oud kunnen worden. Omdat Ruben zowel teelt voor de snij als voor de plant is zijn pioenenteelt driejarig. Het eerste jaar is voor de plant alleen de groei belangrijk. Het tweede jaar kan Ruben een aantal bloemen snijden, het derde jaar geeft de plant volledige productie. Dit proces vindt Ruben elke keer weer mooi om te zien en te beleven. “Een klein plantje dat gepoot wordt en na drie jaar uitgegroeid is tot een mooie plant en zulke prachtige bloemen geeft. Pioenen zijn krachtige bloemen, seizoensgebonden en al vroeg in het seizoen komen mensen aan de deur om te vragen of ze er al zijn. Pioenen leven echt onder de mensen, de vraag is hoog, het zijn dankbare bloemen op de vaas en als dan de waardering goed is, maakt dat het telen ervan zo mooi!”

  Na het derde jaar wordt de plant gerooid. Een deel hiervan wordt als plant verkocht, de rest wordt vermeerderd en deze stekken worden weer terug gepoot in de grond waarna de driejarige cyclus weer opnieuw begint.

   

  Buitenteelt

  Pioenen groeien buiten, Ruben is daarmee afhankelijk van de weersomstandigheden. Een hagelbui laat in het voorjaar of een flinke storm kan behoorlijk wat schade aanrichten aan de kwaliteit van het blad of de bloem. Ruben vindt de kwaliteit van zijn bloemen belangrijk, als er beschadigingen in zijn bloemen zitten, worden ze niet meer als snijbloem verkocht, maar worden ze in het najaar gerooid om als plant verkocht te worden.

   

  Hobby

  Ruben heeft naast zijn vak als kweker een technische hobby. Voor het schoonhouden van zijn land heeft hij zijn landbouwmachine zo aangepast dat hij heel nauwkeurig te werk kan gaan. Met het uitbreiden van zijn land, worden ook zijn machines door hem zelf uitgebreid. Ondanks het feit dat Ruben deze manier van automatiseren ontzettend leuk vindt, blijft pioenen telen echt nog een ambacht. Het oogsten, sorteren, pluizen en bossen, het gehele proces gebeurt met de hand. De selectie van Ruben is streng, het liefst heeft hij al zijn bloemen zelf in zijn handen gehad om zo de uniformiteit en kwaliteit van zijn product te waarborgen. Uitbreiden van zijn snijbloementeelt is dan ook eigenlijk geen optie, want alles uit handen geven aan personeel… dát doet hij liever niet! Zijn eigen ogen zijn toch het aller strengste als het om kwaliteit gaat.

   

  FloraPodium, 09 juni 2022

  Image
  Image

  Paeonia 'Miss America'

  Paeonia 'Sarah Bernhardt'

  Paeonia 'Dr Alexander Fleming'

  images/2022/05/17/pioenen-warmerdam-sfeer-1.jpg

  Paeonia 'Coral Sunset'

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube