Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   Rosa 'Sophia Loren'

   

  Kalender

  Rosa 'Sophia Loren' is het hele jaar beschikbaar. 

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Een aantal weken geleden stonden alle soorten uit de Allure lijn van kwekerij Berg Roses op het FloraPodium. Uit deze topselectie sprong één soort er echt uit. Een prachtige grootbloemige, romantische roos. Heel geschikt voor het bruidsseizoen, maar ook heel passend voor de aankomende moederdag, die gevierd wordt in heel veel landen op 9 mei. Wij spraken Arie van den Berg, directeur van Berg Roses. Hij vertelde ons alles over dit paradepaardje van Berg Roses: ‘Sophia Loren’!

   

  Bergroses

  Berg Roses, waar al meer dan 45 jaar rozen geteeld worden, is net zoals veel andere kwekerijen een echt familiebedrijf. De vader van Arie is in 1975 begonnen met het telen van rozen. Arie heeft het bedrijf in 2007 overgenomen. De afgelopen jaren is de rozenteelt in Nederland behoorlijk afgenomen door concurrentie uit Zuid Amerika en Afrika. Toch vindt Arie dat de mooiste rozen nog steeds in Nederland geteeld worden. “In Nederland is deze teelt het meest stabiel, jaarrond kunnen we rozen leveren van betere kwaliteit”.

   

  In de spotlights

  Arie bezoekt regelmatig verschillende veredelaars om de juiste selectie te maken voor zijn teelt. Sophia Loren komt bij veredelaar Spek Roses vandaan. Er stonden slechts tien plantjes met maar twee bloemen en nog zonder naam. Voor Arie was het liefde op het eerste gezicht!

  De naar de Italiaanse filmster genoemde Sophia Loren-roos heeft een hele mooie grote bloem met een gevulde knop. Daarbij heeft ze een hele mooie bijzondere kleur; een kleur die je uit de vele soorten rozen toch snel zult herkennen en bij uitstek geschikt is om te gebruiken bij bruiloften, feestdagen of evenementen. Dit alles maakt Sophia Loren een hele exclusieve roos met een hele exclusieve naam.

  Na de eerste ‘ontmoeting’ bij Spek Roses werd er eerst klein aantal plantjes aangepoot om het soort te testen. Nadat de roos aan alle verwachtingen bleek te voldoen kon er uitgebreid worden van 20 plantjes naar 750m2. Niet alleen Berg Roses zag potentie in de roos, ze werd ook heel goed ontvangen door de markt, zodat ze vorig jaar de teelt hebben uitgebreid naar 13.000 m2.

  Berg Roses is de enige kwekerij in de Benelux die dit soort mag telen. Hierdoor kan Arie de kwaliteit leveren waar hij voor staat en de garantie geven dat de roos goed geteeld wordt. Dit heeft als voordeel voor een bloemist dat die zich kan onderscheiden in de markt met een soort als Sophia Loren, omdat ze een exclusief product in handen hebben.

   

  berg roses

  De teelt

  Berg Roses teelt 13 soorten rozen op 16 ha grond met een productie van 1,3 tot 1,4 miljoen rozen per week. De soorten die geteeld worden probeert Arie exclusief af te kopen, zodat zijn soorten ook echt uniek kunnen blijven en onderscheidend zijn van andere soorten rozen. “We willen met de rozen die we telen een merk zijn voor bloemisten in Europa. Ik geloof in verticale integratie: meer samenwerken met de handel, samenwerken met veredelaars, samen ons mooie vak hoog houden.”

   

  Teeltproces

  De rozen worden aangepoot vanuit stekjes. De struiken groeien los van de grond in zakken met steenwol. Het water dat ze krijgen, wordt gegeven via een infuus, dat aangesloten is op een gesloten water systeem. Het overtollige water wordt opgevangen, gerecycled en opnieuw gebruikt. Tien weken na het aanpoten van de stekken kunnen de eerste rozen geoogst worden. Een goed rozensoort kan wel acht jaar mee voordat het vervangen moet worden.

  Elke dag gaan de medewerkers door het gewas om de rozen te snijden, ’s zomers als het warmer is zelfs twee keer per dag. Na het oogsten gaan de rozen gelijk op water, waarna ze eerst 24 uur de koelcel in gaan. Hier kunnen de rozen het water met voorbehandelingsmiddel goed opnemen, waardoor de kwaliteit beter is. De roos wordt sterker, zodat de consument er langer plezier van heeft.

   

  Sorteren

  Na deze 24 uur worden de rozen in de sorteermachine gehangen en doormiddel van cameratechnieken uit gesorteerd. De rozen worden geselecteerd op breedte en hoogte van de knop, kleur, rijpheid en lengte van de stelen. Elke sorteermachine heeft 20 stations. Iedere soort kan daardoor op 20 verschillende kwaliteiten geselecteerd worden. Berg Roses kan hiermee aan heel veel wensen van de klant voldoen en daarmee maatwerk leveren. Iedere klant krijgt de gewenste lengte, aantal en knopgrootte.

  Het inhoezen van de rozen gebeurt met de hand. Er wordt dan nog een laatste (menselijke) blik op de bos geworpen, waardoor nog een laatste correctie uitgevoerd kan worden.

   

  Toekomst

  De komende jaren hoopt Arie nog meer exclusieve soorten te kunnen toevoegen aan zijn teelt. Daarnaast streeft hij er naar de biologische gewasbescherming verder te verduurzamen, slimme en duurzame verpakkingen te ontwikkelen en led verlichting in de kassen aan te brengen, zodat er veel minder licht en warmte vrij komt, waardoor er meer energie bespaard zal worden. Kortom, genoeg plannen! En wij zullen zeker nog een keer terugkomen als er weer nieuwe soorten rozen te bewonderen zijn.

   

  FloraPodium, 22 april 2021

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube