Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

  Begonia maculata 'Wightii'

  Kalender

  De Begonia maculata ‘Wightii’ is jaarrond verkrijgbaar.

  Image

  In de schijnwerpers

  Het FloraPodium is altijd op zoek naar bijzondere producten. Als één van de leden dan tijdens een vakantie iets speciaals tegenkomt, willen we daar natuurlijk meer van weten. Een plant met allemaal witte stippen. Een bijzondere verschijning. Onze zoektocht leidde ons naar Maarten van der Hoorn, eigenaar van kwekerij Amstelzicht. Hij teelt de Begonia maculata ‘Wightii’ en vertelde ons er meer over.

   

  Gekke stippen

  De een noemt het de ‘Stippenplant’, de ander ‘Polkadot’ en de volgende ‘Forellenplant’.  Al deze namen zijn wel terug te herleiden als je naar dit bijzondere plantje kijkt. De Begonia maculata kenmerkt zich vooral door haar witte stippen op het blad. Het blad is wat gekarteld en de onderkant van de plant heeft een mooie dieprode kleur.

   

  Terug van weggeweest

  Planten zijn weer hip. We willen meer groen in de woonkamer en de vraag naar groene planten stijgt. Hoe meer variatie en kleur in de woonkamer, hoe leuker het wordt. De Begonia maculata met haar aparte kleuren en bijzondere patroon, past hier helemaal bij. Naast de bijzondere bladeren, heeft ze luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen worden afgebroken en uit CO2 wordt zuurstof gemaakt.

   

  Verjaardagscadeautje

  Op maandagochtend, twee jaar geleden, kwam één van de dames met een plant de kantine van het bedrijf binnengelopen. Het was een verjaardagscadeautje dat ze in het weekend had ontvangen. Een hele ouderwetse plant eigenlijk, want vroeger zag je deze plant overal in de huiskamers staan. De bloemist die dit cadeau verkocht had, verkoopt dit plantje met regelmaat. De klanten waren altijd ontzettend enthousiast hierover.

  “Mag ik hem in stukken knippen?” was de vraag van Maarten. “Je krijgt er wel een nieuwe voor terug.” Zo begon twee jaar geleden de teelt voor Maarten van de Begonia maculata ‘Wightii’. Hij heeft meerdere stekken gemaakt van de verknipte plant. Twee jaar later heeft hij een flink aantal moeder planten staan, waar hij nog steeds nieuwe planten van maakt.

  Kwekerij Amstelzicht Logo

  Verzorging

  Oorspronkelijk komt deze gestippelde verschijning uit de tropische regenwouden van Brazilië. De aarde mag daarom wat vochtig blijven, kou kan de plant niet goed verdragen. Let op dat er ook niet té veel water wordt gegeven. De kans dat de wortels gaan rotten is dan groot, waardoor de plant bruine bladeren krijgt, die vervolgens loslaten. Je mag de plant alleen water geven op de aarde, je mag de plant zeker niet besproeien.  

  De plant staat het liefst op een warmere plek, maar niet direct in de zon omdat de bladeren dan verbranden. Verder vindt de plant het fijn als je hem één keer per maand plantenvoeding geeft.

  Als de plant goed verzorgd wordt, kan de plant snel groeien. Als de plant verpot moet worden, doe dit dan het liefst in het voorjaar. Eventueel kunnen lange takken worden ingekort. De bladeren zullen gaan vertakken, waardoor de plant wat breder uit gaat groeien.

  Het sap van de begonia is giftig, net als vele planten! Zet de plant niet op een plek waar kinderen of dieren bij kunnen.

  Image
  Image
  Image

  De teelt

  Kwekerij Amstelzicht is opgericht in 1964 door de vader van Maarten. Een paar jaar geleden is zijn vader uit het bedrijf gestapt, vanwege zijn leeftijd. Maarten is toen zelfstandig verder gegaan.  

  De vader van Maarten is gestart met het telen van snijbloemen. In de jaren ‘70 is het bedrijf over gegaan op potplanten. Het bedrijf heeft meerdere locaties met elk een eigen teeltspecialisatie. Maarten teelt verschillende seizoensproducten zoals Allium, Lavendel en Pioenen.  Ook teelt hij bolproducten en groene en bloeiende kamerplanten.

  Maarten is altijd op zoek naar iets nieuws, hij houdt wel van wat onrust en in zijn ogen houdt er geen teelt 10 jaar stand op een enkele uitzondering na. Zijn motto; “Telen zonder jezelf in de weg te zitten. Je moet achteruit kijken om vooruit te komen. We kijken naar vorig jaar, zodat we dit jaar beter kunnen plannen.”

  Zo kun je ongeveer voor 70% plannen voor het komende jaar. De overige 30% is moeilijk in te schatten.

  Maarten werkt kleinschalig en teelt daarom meerdere producten. Het voordeel hiervan is dat hij makkelijk iets kan uitproberen. Al heeft hij intussen wel ervaren dat het moeilijk is om met wat nieuws op de markt te komen. Wat men niet kent, is moeilijk te verkopen.

   

  Handwerk

  Het meeste van zijn teelt is handwerk. Hier houdt hij wel rekening mee bij het uitzoeken van iets nieuws. Hij heeft planten in zijn assortiment die bijna geen onderhoud nodig hebben. Daar tegenover kan hij dan een kap planten telen die wel weer meer arbeid nodig hebben.

  Het voordeel hiervan is dat hij kan telen wat grote bedrijven laten staan, als het product niet met de massa mee kan.

  De Maculata heeft hij dit jaar nog laag in aantallen. Het is eerst kijken hoe het product ontvangen wordt. Wat voor kinderziektes brengt de teelt nog met zich mee? Maarten heeft nu voornamelijk informatie verzameld over de teelt. Zo was Maarten verrast wat betreft de bloem. Deze moeten eraf en dat gebeurt met de hand. Hoe gaan we dat inplannen? Wanneer bloeit de bloem? De plant maakt óf blad óf bloem aan. En deze plant heeft overduidelijk haar sierwaarde in het blad zitten.

  Nu heeft Maarten de moederplanten zelf nog staan in de kas. Het liefst besteedt hij dat deel ook uit. Hij is bezig met een nieuw veredelingssysteem, maar dit heeft wat vertraging opgelopen. Dit is nog voor de toekomst.

  In de zomer van 2020 wil hij echt flink in productie en dan is de uitdaging om 80% van de problemen waar hij het afgelopen jaar tegenaan gelopen is, verholpen te hebben.

   

  FloraPodium, 09 december 2019

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube