Florapodium

en nl

  Deze week bij FloraPodium

   

  Amarine belladiva

  Kalender

  De Amarine is bij Agro Fleur Select verkrijgbaar vanaf eind augustus tot begin november. Daarna komt de Amarine met dezelfde kwaliteit uit Afrika en is daarom alsnog beschikbaar.

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

  Kitty de Jong is de trotse eigenaresse van Agro Fleur Select, een bedrijf dat verschillende snijbloemen en bloembollen teelt. 15 jaar geleden heeft Kitty het bedrijf van haar vader overgenomen. Hij heeft het bedrijf al meer dan 50 jaar geleden opgestart en teelde veel verschillende soorten zomerproducten. Zelf heeft Kitty het roer omgegooid en heeft de focus van haar teelt versmalt. Ze teelt nog maar een paar producten, namelijk de Agapanthus, Asclepia, Nerine en Amarine. Ook teelt ze bloembollen van de Nerine en Amarine.

  Kitty is gespecialiseerd in de teelt van de Nerine en Amarine. De Amarine is volgens haar nog een veel te onbekend product. In de spotlights van deze week staat daarom de Amarine, voor meer kenbaarheid binnen onze sector!

   

  Kruising Amaryllis en Nerine

  De bloemen van de Amarine belladiva lachen ons toe en met hun warme glans. De Amarine belladiva is verkrijgbaar in de kleuren wit, roze, donker- en lichtroze. De Amarine belladiva is de ‘grootbloemige’ kruising tussen Nerine en Amaryllis en kenmerkt zich door een rijke, volle bloei en een lange houdbaarheid (zowel op de vaas als in de tuin). De grotere bloemen van de Amaryllis zijn duidelijk in het product terug te zien. Hierdoor heet het product Ama-rine; ‘Ama’ van Amaryllis en ‘rine’ van Nerine. Amarine is dus een geheel nieuw product ten opzichte van de Nerine!

  Er is ook wel degelijk verschil te zien tussen de Nerine en Amarine en je kunt ieder op zijn eigen manier op zijn eigen manier karakteriseren. De Nerine Bodeni lijn (de traditionele lijn) beschrijft Kitty als de ‘sierlijke’ lijn. De Nerine Elegance lijn heeft haar naam te danken aan de elegante uitstraling. De Amarine daarentegen is de ‘Gracieuze forse opera zangeres’, welke te karakteriseren is aan de volle bloemen, dikke stelen en intens kleurige bloemen. 

  De Amarine (en Nerine) is een karakteristiek bolgewas, onderscheidend door pure, vrouwelijke schoonheid: fraai gevormde bloemen, die glinsteren door de met zilver en goud bestoven bloembladen. “Een fragiel, maar krachtig symbool van verbinding, recht uit het hart!” vertelt Kitty.

   

  Zeegod Nereus

  Het verhaal gaat dat Nerines ooit vanuit Zuid-Afrika aanspoelden op de kust van Guernsey. Aan die zeereis danken ze hun naam. Nerine is daarom vernoemd naar de 50 prachtige dochters van zeegod Nereus. In Engeland is het product ook wel bekend onder de naam Guernsey Lilly. Haar 6 verschillende soorten Amarine’s zijn vernoemd naar de dochters, de nereïden: Smilla, Aphrodite, Anastasia, Emanuelle en Paris. De Amarine belladiva Tomoko kent een verhaal apart. Deze bloem is gedoopt door de vrouw van een Japanse ambassadeur mevrouw Tomoko comatie. Willem Alexender en Maxima hebben deze bloembollen meegenomen tijdens hun bezoek aan de Japanse keizer. De bollen staan nu te bloeien in de tuinen van het paleis van de Japanse keizer.

  De Nerine is heel bekend in Japan. Wel 90% van de handel werd naar Japan geëxporteerd. Een product dat in Japan perfect binnen de Ikebana stijl past. Door de daling van de waarde van de Japanse Yen, werd de Nerine minder interessant voor de Japanse markt. Het product wordt sinds deze omslag weer meer in Europa verkocht.

   

  Missie

   “De Amarine geeft je een bepaald gevoel. Als je van iemand Merci chocolade krijgt, geeft je dat een bepaald gevoel. Je krijgt daar een bepaalde emotie bij, ik zie de Amarine hetzelfde. Ik wil graag meer mensen inspireren om met bloemen vorm te geven aan bijzondere momenten” vertelt Kitty trots. De missie van Agro Fleur Select is dan ook om consumenten emoties te laten delen door middel van deze bloemen. De grootste uitdaging van Kitty is nu om de Amarine bekender te maken bij het grote publiek. “Uiteindelijk moet ook de consument de Amarine gaan herkennen”.

  logo amarine

  De teelt

  Kitty teelt haar producten op verschillende stukken grond. In Noordwijkerhout groeien de Amarine’s op een veld van 2.5 hectare groot. In de Noordoostpolder teelt ze op 5 hectare grond bloembollen van de Nerine en Amarine voor de handel. In Roelofarendsveen staat de kas waar de Asclepias , Nerine en Agapanthus worden geteeld. Ten slotte teelt ze ook Nerine en Amarine in Portugal. Omdat de Amarine maar een korte periode bloeit, is er in korte tijd veel aanbod. Door ook in Portugal te telen kan ze het seizoen verlengen.

   

  Veredelen en vermeerderen

  Het bedrijf is al 50 jaar actief in het veredelen en vermeerderen van bollen. Er zijn drie manieren om de bol te vermeerderen. Ten eerste kan je de bol vermeerderen door de klisters te planten, dit zijn de bollen die ontstaan door een bloeiperiode. Je kunt ook de bol parteren, waarbij er een sterretje in de onderkant van de bol wordt gesneden. De bol plant je in de grond en op de plek van de ster ontstaan er allemaal kleine nieuwe bolletjes. Ten slotte kan je de bollen vermeerderen via weefselkweek. Dit is de meest dure manier omdat de bollen uiterst nauwkeurig in het lab worden behandeld. 

  De Amarine (en Nerine) is een product dat na het veredelen pas na 3 tot 4 jaar tijd bloemen geeft. Daarna wordt het product een tijdje in de gaten gehouden, om te zien of het aan de kwaliteitseisen voldoet. Na 10 tot 12 jaar heb je pas een partij wat de moeite waard is. Kitty vermeerdert de bollen van de Amarine zelf. Daarom weet ze precies wat de kwaliteit van de bloem is.

  Als Kitty door de kas met nieuwe soorten loopt, let ze altijd op de bloemen die haar het meeste opvallen. Deze bloemen houdt ze in de gaten. Als dan de plantkundige eigenschappen ook goed zijn, kan ze het product opnemen in productie!

  De bollen worden in het voorjaar allemaal gekookt op 43 graden Celsius. Dit is de temperatuur die de bollen kunnen verdragen zonder dood te gaan. Door de bollen drie uur lang te koken worden de evt. problemen zoals aaltjes gedood, waardoor het gewas bestendiger is door het jaar heen. Een interessante manier van werken die we nog nooit eerder hadden gehoord.

   

  Goede samenwerking

  Een van de mooie dingen van het Nerine/Amarine vak vindt Kitty de goede samenwerking tussen de verschillende Nerine kwekerijen. Ieder deelt kennis uit en blijft met elkaar in contact. Zo kunnen zij allen een mooi product op de markt garanderen!

   

   

  FloraPodium, 05 september 2018

  Image
  Image

  Video

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube