Florapodium

en nl

  Deze maand bij FloraPodium

  Alocasia 'Cucullata' en 'Zebrina'

  Kalender

  De Alocasia 'Cucullata' en 'Zebrina' zijn het hele jaar door beschikbaar.

   

  Image
  Image

  In de schijnwerpers

   “Thuis blijven en zo min mogelijk naar buiten.” Zo is al weken het advies in Nederland. Niet alleen in Nederland hebben we met deze “lockdown regels” te maken, ook in vele andere landen komen mensen niet of nauwelijks meer buiten. Als we dan toch thuis moeten blijven, dan kunnen we het maar beter een beetje gezellig maken in huis. Gelukkig mag er in vele landen wel aan huis bezorgd worden door de bloemisten! Het FloraPodium  blijft dan ook graag mooie producten laten zien. We spraken met Edwin Plaisier, van kwekerij Vireõ, die ons alles vertelde over de Alocasia Cucullata en Alocasia Zebrina.

   

  Vireõ

  Vireõ is de overkoepelende naam voor een aantal kwekerijen. Deze kwekerijen hebben hun krachten gebundeld op het gebied van inkoop- en verkoopactiviteiten, concepten en orderafhandeling. De kwekerijen bevinden zich in de directe omgeving van bloemenveiling FloraHolland Aalsmeer en beslaan gezamenlijk meer dan 30 hectare.

   

  Green is...

  Om herkenning en inspiratie bij de  consument te creëren heeft Vireõ het consumentenmerk ‘Green is…’ geïntroduceerd. Met ‘Green is...’ vertelt Vireõ het verhaal van de kweker en laat door middel van dit label zien welk voordeel de plant heeft.

  Green is ... Easy care
  Green is ... Relaxing
  Green is ... Fresh air
  Green is ... Furniture
  Green is… Urban Jungle

  Het voordeel van deze labels is dat Vireõ deze snel en makkelijk kan veranderen. Een aantal labels zoals ‘Easy Care’ of ‘Fresh Air’ zijn tijdloos. Maar ‘Urban Jungle’ id een typisch modelabel. De groene planten soorten blijven door de jaren heen wel hetzelfde, maar door gebruik te maken van deze labels kan Vireo actief inspelen op de huidige trends.

   

  In the spotlights

  Oospronkelijk groeit de Alocasia in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azie. In Nederland wordt ze ook wel ‘olifantsoor’ genoemd. Deze naam is natuurlijk makkelijk te verklaren door haar grote blad.

  De Alocasia wordt door Vireõ verhandeld onder ‘Green is…Urban Jungle’. Urban Jungle is kenmerkend voor planten waarbij de sierwaarde in haar blad ligt. Grote, aparte en speciale bladeren zijn dan ook terug te vinden op koffiemokken, douchegordijnen, behang, kussentjes en allerlei woondecoraties.

  De Alocasia Cucullata en de Alocasia  Zebrina passen met hun grote, bijzonder mooie getekende bladeren heel erg goed in deze trend. Daarbij ligt bij de Zebrina niet alleen de sierwaarde in haar blad, zij heeft ook nog eens een prachtig motief op de bladsteel.

  500 Logo Vireo 1

  Verzorging

  De Alocasia is een tropische plant. Ze wil graag op een lichte plek staan, maar niet vol in de zon. De kans dat het blad verbrandt is dan vrij groot. Een temperatuur van 17-22 graden Celsius is de ideale temperatuur; kou hebben de Alocasia’s  echt een hekel aan. Als ze eenmaal een klap van de kou hebben gehad, komt het vaak niet meer goed. Ze houden van een vochtige omgeving, het is belangrijk dat ze af en toe even gesproeid worden. Laat de kluit niet uitdrogen, geef daarom regelmatig water! Ze wil graag 2x per maand wat extra plantenvoeding hebben. In de wintermaanden is 1x per maand genoeg!

  Lelijk blad kan gemakkelijk verwijderd worden, zonder dat dit schade geeft aan de plant. Snij het blad iets boven de stam af. Het restje zal verdrogen, dit is daarna goed te verwijderen. Hoewel het niet vaak gebeurt kan de plant bloemen geven. Het beste kunnen die gelijk verwijderd worden, deze bloemen kosten de plant heel veel energie, terwijl de bloem weinig sierwaarde heeft. Zodra de bloem verwijderd is, zal de plant haar energie weer in het blad steken.

  De Alocasia valt onder de giftige plantensoorten, het sap kan huid en slijmvliezen irriteren.

  Het overtollige vocht wil de Alocasia nog wel eens afscheiden via het blad. Dit wordt ‘guttatie’ genoemd. Het is absoluut niet schadelijk, maar het kan vlekken veroorzaken op de meubels die slecht te verwijderen zijn.

  Image
  Image
  Image

  De teelt

  Een van de vestigen van Vireõ is Hedera Plant. Zij gingen in 1981 van start met de teelt van Hedera op een oppervlakte van 10.000 m2 kasruimte in Mijdrecht. In die tijd was het nog uniek dat op een dergelijke oppervlakte slechts 1 product werd geteeld. In 2012 beschikte Hedera Plant intussen over zes locaties met een totale oppervlakte van 190.000 m2 kasruimte. In de loop der jaren is ook het assortiment uitgebreid van Hedera Plant. Zo telen zij onder andere de Alocasia Cucullata en Alocasia Zebrina.

   

  Van stek tot plant

  De Alocasia soorten komen als stekje binnen bij Vireõ. Deze worden gelijk overgepot in de eindpot. Ze worden uitgezet op roltafels waar ze 10 à 11 weken staan. In deze fase steekt de plant vooral heel veel energie in het aanmaken van de wortels.

   

  Als het plantje groot genoeg is en de wortelbasis goed gevormd is worden de planten verplaatst naar een ander deel in de kas, waar het klimaat anders is dan in de eerste fase. Het is iets koeler en de luchtvochtigheid wat lager. Het is belangrijk dat de plant rustig verder groeit, zodat er een mooie compacte plant met een mooie plantopbouw ontstaat. Als de temperatuur in deze fase te hoog is, groeit de plant te snel. De pot/plant verhouding is dan weg.

   

  Van stek tot verkoopbare plant duurt ongeveer 18 tot 23 weken.

   

  Van massa tot niche handel

  Vireõ streeft naar hoogwaardige kwaliteit planten die op een zo biologisch mogelijke manier geteeld worden. Ze zijn dan ook in bezit van verschillende  MPS certificaten.

  Door hun brede assortiment kunnen ze eigenlijk alle segmenten bedienen. Van retail tot hoogsegment maatwerk, van massaproductie tot niche producten. Ze beschikken over een eigen cash en carry, waardoor ook daghandel geleverd kan worden.

  Elk jaar wordt er een stukje van het assortiment vernieuwd, waardoor het aanbod voor hun klanten verrassend, vernieuwend en inspirerend blijft.

   

  FloraPodium,  11 mei 2020

  Image

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icons8 pinterest 48

  pinterest

  icons8 youtube 48

  YouTube