Florapodium

en nl

  100% Natural Flower Foam

  Er is al jaren vraag naar in de markt: volledig afbreekbaar steekschuim! Sido Fokkema, directeur van het bedrijf Agra Wool International lijkt dit gat in de markt te kunnen dichten! Hij heeft het product ‘100 % Natural Floral Foam’ in de markt gezet. Sido bracht een bezoek aan het FloraPodium en vertelde ons alles over dit toekomstgerichte product. 

  Agra Wool International is een bedrijf dat natuurlijke substraten (en aanverwante producten) levert aan de agrarische sector wereldwijd. Waar de huidige steekschuim blokken gemaakt zijn op oliebasis en dus niet volledig afbreekbaar, zijn de 100% Natural Floral Foam steekblokken die Agra Wool International produceert, gemaakt van basalt en een soort van sacharose (riet of bietsuiker). Beide geheel natuurlijke producten. De blokken kunnen in kleine stukjes na gebruik in de compostbak. Na verloop van tijd vergaat het materiaal en blijft er alleen basaltmeel over.

   

  Hoe te gebruiken

  De steekblokken zijn leverbaar in twee maten: 23x10x7.5 cm en grote platen van 59.5x40x6 waar zelf vormen uit gesneden kunnen worden. De blokken nemen snel water op (onderdompelen of met water overgieten) en houden dit goed vast.

  Je kunt de 100% Natural Floral blokken het beste gebruiken met de geribbelde zijde boven. Deze kant is het stevigst en op deze manier blijft het water het best in het materiaal. Werk je een keer met hele kleine en tere stelen, dan kun je overwegen om het blok op de zijkant te gebruiken. Dan steek je de bloemen tussen de ‘lagen’. Zware bloemen zullen hier tussenuit zakken. Wij geven er de voorkeur aan om ook de fijne stelen in de geribbelde zijde te steken en de blokken even voor te prikken.

  De blokken zijn iets sponsiger dan de gebruikelijke steekschuimblokken. Een keer ‘mis’ prikken is hierdoor niet zo erg, je kunt daarna rustig opnieuw de bloem in hetzelfde gat steken. De bloemisten die met de blokken gewerkt hebben, zijn eigenlijk allemaal heel positief.

  In de huidige trend wordt er veel met droogbloemen gewerkt. Ook daar zijn deze blokken heel geschikt voor. Ideaal voor bloemisten, die hoeven nog maar één soort steekblokken op voorraad te hebben.  

   

  Potgrond vervanger

  Niet alleen het materiaal is duurzaam, maar de blokken zijn ook duurzaam in gebruik. De ‘restjes’ van de blokken hoeven namelijk niet weggegooid te worden. Deze stukjes kunnen heel goed als vervanger van (pot)grond gebruikt worden in mooie plantenarrangementen. Het ‘schuim’ is lichtgewicht materiaal, dus ook veel minder zwaar dan potgrond. En door de voedzame samenstelling van basaltmeel groeien alle planten hier heel goed op.

  Zelf heeft Agra Wool International veilingkisten gevuld met de steekblokken, waarna er groente en fruit in geteeld kan worden. Ideaal voor op het terras of het balkon. Ook de gebruikte blokken, waar bloemen in gezeten hebben, kunnen op deze manier nog hergebruikt worden.

   

  Compost

  Mocht het materiaal niet meer (her)gebruikt worden, kan het in kleine stukjes in de compostbak gedeponeerd worden.

  Ook voor rouwwerk zijn de blokken goed te gebruiken. De blokken kunnen samen met de bloemen versnipperd worden en vervolgens op de composthoop gedeponeerd worden (in Scandinavië gebeurt dit al op begraafplaatsen). Basaltmeel is een hele goede bodemverbeteraar, elke tuin zal hier blij mee zijn.   

  De versnipperde delen zullen binnen een bepaalde tijd, afhankelijk van omstandig-heden zoals warmte, kou, vocht, droogte en andere weersomstandigheden, uiteindelijk vergaan tot basaltmeel. Dit is vergelijkbaar met fijn zand.

  Testing 100% Natural Floral Foam

  Agra Wool Floral Foam Fresh Flowers

  Image
  Image
  Image
  Image
  Image
  Image

  Agra Wool International

  Hoe zijn de blokken ontstaan?

  In 2012 is Agra Wool International begonnen met het produceren van steenwolsubstraten en aanverwante producten die met 70 % minder energie zijn gemaakt dan de reguliere gele steenwol. Het bedrijf heeft zich intussen volledig gespecialiseerd in het produceren van producten met Earthwool® als basismateriaal. Dit een volledig natuurlijk en milieuvriendelijke steenwol, gemaakt van vulkanisch gesteente (basalt).

  Deze producten zijn bedoeld voor de hydrocultuur als vervanger van onder andere teeltaarde en worden wereldwijd afgenomen in de professionele agrarische industrie. 

  Al snel kwam er vraag van lokale bloemdesigners, of Sido ook steekblokken kon maken van deze natuurlijke steenwol. Zeker voor de duurzame designers met ecologische visie zou dit een zeer welkom product zijn. 

   

  Waar bestaat de 100% Natural Floral Foam uit?

  In 2017 is het product 100% Natural Floral Foam gemaakt uit een hoge densiteit steenwol. In eerste instantie om te kijken of er interesse is vanuit de markt voor deze volledig milieuvriendelijke steekblokken. Er zijn in de blokken geen petrochemische of andere chemische stoffen toegevoegd en ze laten geen schadelijke microplastics achter in het water. Ook de binder van de steenwol is vrij van formaldehyde en gemaakt van een soort sacharose. Dit zorgt ook weer voor een kleine voedingswaarde met een EC van 0,8/0,9. De steenwol is PH neutraal (Ph 7.0).

  De basaltmeel, waar de blokken grotendeels uit bestaan, bevat veel silicium, sporenelementen en mineralen. Basaltmeel is speciaal bedoeld voor het veranderen en verbeteren van kleigrond. Planten groeien hier heel goed op. Een ander voordeel van het gebruik van basaltmeel is dat stikstof wordt vastgelegd. Veel kwekers gebruiken dit natuurproduct om de natuurlijke weerstand van gewassen te versterken.

   

  Aanvragen wereldwijd

  Door de drukte in het bedrijf is er in eerste instantie niet zo veel aandacht aan de 100% Natural Floral Foam besteedt. Tót Agra Wool International in 2020 op de Trendz beurs stond! Intussen komen de aanvragen van over de hele wereld en is Sido trots om een bijdrage te kunnen leveren aan een schonere en groenere wereld!

   

  Naam voor de toekomst

  De naam 100% Natural Floral Foam zal nog gaan veranderen. Foam is niet zo gepast, het is namelijk geen schuim en wekt verkeerde ideeën op over het product. Deze naam is in eerste instantie gebruikt om herkenbaarheid te geven aan het product voor de sector. In de toekomst zal het product geleverd worden onder de naam 100% Natural FloralBase.

   

  Samenwerking met andere partijen

  Agra Wool International staat open voor samenwerking met meerdere partijen om op deze manier de sector te versterken. Zo werkt Sido samen met Federico Piva. Federico zal een deel van de distributie op zich nemen van de 100% Natural Floral Foam. Daarnaast levert Federico ‘The Solution Cut Flower’, een volledig biologisch snijbloemenvoedsel, gemaakt van boomschors. In combinatie met dit product kan Agra Wool International monsterpakketten aanbieden met beide producten als volledig milieuvriendelijke combinatie. 

   

  FloraPodium, 21 januari 2020

  Image
  Image
  Image

  FloraPodium Test

  Op het FloraPodium hebben we vier kleine bloemstukjes gemaakt. Er zijn verschillende soorten steekschuim gebruikt om te vergelijken. We hebben foto’s van de arrangementen gemaakt op 12 januari, 14 januari en 18 januari. Qua houdbaarheid van de bloemen doen de 100% Natural Floral Foam blokken absoluut niet onder voor andere soorten steekblokken. We moesten wel regelmatiger water bijvullen, is dit een teken dat de bloemen meer water opnemen? Daar durven we na één test geen antwoord op te geven. Het steken in de blokken is even wennen, het is iets stugger dan de gewone blokken steekschuim. Maar als je even voor prikt (met name voor de dunne stelen), kun je daarna gemakkelijk de stelen verwerken. Bij een van de arrangementen hebben we The Solution snijbloemenvoedsel gebruikt, bij de andere arrangementen Chrysal Clear. Hierin zagen we weinig verschil. We hebben voor nu nog te weinig informatie om hier dieper over op in te gaan.

  We hebben een aantal dozen 100% Natural Floral Foam naar verschillende bloemisten in verschillende landen gestuurd. Zodra we daar feedback van hebben, zullen we dit uiteraard delen op deze pagina.

  This image for Image Layouts addon
  Agra Wool Natural Floral Foam, The Solution Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Agra Wool Natural Floral Foam, Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Floral Foam Ideal (Green Foam) Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Foam Block Nature Base (Brown Foam) Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  12 januari, Agra Wool Natural Floral Foam, The Solution Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  12 januari, Agra Wool Natural Floral Foam, Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  12 januari, Floral Foam Ideal (Green Foam) Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  12 januari Foam Block Nature Base (Brown Foam) Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Dag 2, Agra Wool Natural Floral Foam, The Solution Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Dag 2, Agra Wool Natural Floral Foam, Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Dag 2 Floral Foam Ideal (Green Foam) Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Dag 2 Foam Block Nature Base (Brown Foam) Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Dag 7, Agra Wool Natural Floral Foam, The Solution Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Dag 7, Agra Wool Natural Floral Foam, Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Dag 7 Floral Foam Ideal (Green Foam) Chrysal Flower Food
  This image for Image Layouts addon
  Dag 7 Foam Block Nature Base (Brown Foam) Chrysal Flower Food

  Agra Wool Floral Foam Cut

  Agra Wool Floral Foam Moestuinkistjes

  Contact

  Legmeerdijk 313
  1431 GB Aalsmeer
  Tel.: +31 (0)297 386 116
  The Netherlands

  Follow us

  facebook witfacebook

  instagram overinstagram

  icon pinterest 20

  pinterest